fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStagnacija indeksa

Stagnacija indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u srijedu ostali gotovo nepromijenjeni, jer poslovni rezultati kompanija nijesu podsticajni, iako je većina njih ostvarila veće zarade nego što se očekivalo.

Dow Jones je porastao 0,03 odsto na 33.743 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 odsto na 4.016 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 odsto na 11.313 bodova, prenosi Hrportfolio.

Veći dio dana indeksi su proveli u negativnom području da bi pred sam kraj trgovanja smanjili gubitke, pri čemu je Dow Jones čak provirio u pozitivno područje.

Oprez ulagača posljedica je ne baš impresivnih poslovnih rezultata kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije.

Izvještaje je dosad objavilo 95 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je 67 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pale tri odsto u odnosu na isti period godinu prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada od 1,6 odsto.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će američka centralna banka na sjednici u februaru povećati kamate samo 0,25 procentnih bodova, a ne 0,5 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, ulagači se nadaju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od pet odsto, iako većina čelnika Feda poručuje da će trebati povećati kamate iznad tog nivoa kako bi se suzbila inflacija.

I na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 odsto na 7.744 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 odsto na 15.081 bod, a pariski CAC 0,09 odsto na 7.043 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije