fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena veća skoro 17 odsto

Spoljnotrgovinska razmjena veća skoro 17 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,38 milijardi EUR, što je 16,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 339,4 miliona EUR, što je 18,4 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 16,6 odsto i iznosio je 2,04 milijarde EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,6 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije, sem goriva u iznosu od 78,5 miliona EUR, koji čine mineralne rude i otpaci metala 45,1 miliona EUR, pluta i drvo 27,5 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 419,3 miliona EUR koji čine drumska vozila 119,8 miliona EUR, električne mašine, aparati i uređaji 87,5 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 86,9 miliona EUR, Švajcarska 29,1 milion EUR i Bosna i Hercegovina 25,8 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 413,2 miliona EUR, Kina 200,3 miliona EUR i Njemačka 188,1 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije