fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeSpoljnotrgovinska razmjena 637,3 miliona

Spoljnotrgovinska razmjena 637,3 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva dva mjeseca je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 637,3 miliona EUR, što je 0,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 107,9 miliona EUR, što je 31,9 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 11,2 odsto i iznosio je 529,4 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,4 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 33 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji, u iznosu od 34,2 miliona EUR, koje čine ostala transportna sredstva i oprema 26 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 137,9 miliona EUR, koje čine drumska vozila 54,4 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 30,2 miliona EUR, Češka 12,5 miliona EUR i Poljska 10,9 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 81,9 miliona EUR, Kina sa 64,5 miliona i Njemačka 58,1 milion EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije