fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpoljnotrgovinska razmjena 1,22 milijarde

Spoljnotrgovinska razmjena 1,22 milijarde

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,22 milijarde EUR, što je 56,9 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 278,6 miliona EUR, što je 105,2 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 46,7 odsto i iznosio je 937,8 miliona EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 29,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 21,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 105,3 miliona EUR, koje čine električna energija 100,2 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu u iznosu od 191,6 miliona EUR, koje čine obojeni metali 45,9 miliona EUR i proizvodi od nemetalnih minerala 37,4 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Švajcarska sa 63,8 miliona EUR, Srbija 45,6 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 43,5 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 157,8 miliona EUR, Kina 91 milion EUR i Njemačka 75 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije