fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Rast januarski prihoda prvi dokazi da je Evropa sad održiva

Spajić: Rast januarski prihoda prvi dokazi da je Evropa sad održiva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prihodi državnog budžeta su u januaru iznosili 106,7 miliona EUR neto i veći su oko 20,4 odsto ili 18,1 milion EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Januarski prihodi su i iznad plana budžeta za 2,9 miliona EUR, odnosno 2,8 odsto.

“Nastavljen je trend rekordne naplate prihoda iz prošle godine. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za januar za 1,3 miliona EUR ili 2,6 odsto, i iznose 50,3 miliona EUR. Januarski prihodi od akciza su iznad plana za 2,1 milion EUR ili 10,9 odsto, a iznose ukupno 21,1 milion EUR”, precizirali su iz Ministarstva.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, kazao je da su to prvi signali da su realno planirali budžet za ovu godinu i da nije tačna priča o neodrživosti programa reformi Evropa sad.

“Nastavljamo da obezbjeđujemo stabilne prihode budžeta i pored značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kojim je omogućeno najveće ikad povećanje plata u Crnoj Gori i to u jednoj godini”, poručio je Spajić.

Kako je najavljeno, u predstojećem periodu očekuje se još bolja naplata prihoda, jer će se osjetiti efekti povećanja zarada iz programa reformi i veće potrošnje.

Prema podacima Uprave prihoda i carina (UPC), bruto naplata prihoda za januar iznosi 117,16 miliona EUR, što je 6,84 odsto više nego u istom mjesecu 2019. godine, u kojoj su bili rekordni prihodi.

Ministarstvo će krajem februara objaviti objedinjene januarske podatke o svim prihodima i izdacima budžeta, u okviru redovnih mjesečnih izvještaja.

Crna Gora je u prošloj godini ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda, čime je premašila i rekordnu 2019, o čemu se detaljan izvještaj može naći na sajtu Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije