fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

S&P potvrdila stabilan izgled za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s (S&P) potvrdila je stabilan izgled za Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva fnansija.

„Agencija S&P je objavila novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga naše zemlje označenog kao stabilan, uz očuvanje ocjene B+/B“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su kreditni analitičari potvrdili da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast crnogorske ekonomije od 4,7 odsto u prošloj godini, što je premašilo njihova prošlogodišnja očekivanja od 3,5 odsto.

Tome su, kako se navodi u izvještaju, najviše doprinijele brojne aktivnosti u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jako uporedno institucionalno uređenje u regionu.

„Takođe, prepoznat je i rastući potencijal za ranu implementaciju strukturnih reformi, čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dodaje, osnažen je i perspektivom pristupanja zemlje EU koju prati snaženje institucija.

„Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore, navodi se i ostvarenje značajnog iznosa direktnih stranih investicija u prethodnih pet godina, koje iznose u prosjeku više od deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)“, rekli su iz Ministarstva.

Međutim ostaje rizik da bi crnogorska ekonomija mogla biti pogođena usljed gubitka zainteresovanosti stranih direktnih investitora.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije