fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 pao na početku avgusta

S&P 500 pao na početku avgusta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao jer su, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci, ulagači oprezni na početku avgusta, koji je obično slab mjesec za tržišta kapitala.

Dow Jones ojačao je 0,2 odsto, na 35.630 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 odsto, na 4.576 poena, a Nasdaq indeks 0,43 odsto, na 14.283 boda, prenosi Hina.

U junu i julu su ti indeksi snažno porasli zahvaljujući nadi ulagača da će američka privreda izbjeći recesiju i da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

S&P 500 indeks dostigao je u ponedjeljak najviši nivo u 16 mjeseci, pa je sada samo oko pet odsto udaljen od svog rekordnog nivoa, dosegnutog 3. januara prošle godine.

„U junu i julu cijene dionica su snažno porasle. A svi znaju da je avgust istorijski prilično slab mjesec za trgovanje. Stoga mi se čini da su ulagači odlučili predahnuti”, kazao je direktor u firmi Horizon Investments, Scott Ladner.

U fokusu ulagača posljednjih su dana kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu ih je oko 82 odsto po zaradi nadmašilo procjene analitičara.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pale 5,9 odsto na godišnjem nivou, dok su prije sedmicu očekivali pad od 7,9 odsto. Međutim, na početku jula očekivao se pad zarada od 5,7 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto, na 7.666 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 odsto, na 16.240 bodova, a pariski CAC 1,22 odsto, na 7.406 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...
Vaskrs

Danas je Vaskrs