fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 indeks ojačao

S&P 500 indeks ojačao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 porastao, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili podaci koji pokazuju da inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) postupno popušta.

Dow Jones oslabio je 0,09 odsto, na 33.531 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,45 odsto, na 4.137 poena, a Nasdaq indeks 1,04 odsto, na 12.306 bodova, prenosi Hina.

U fokusu ulagača bili su podaci o inflaciji, koji su bili u skladu s očekivanjima. Na mjesečnom nivou potrošačke cijene su u aprilu porasle 0,4 odsto, dok je rast na godišnjem nivou usporio s pet na 4,9 odsto.

Inflacija postupno popušta od kada je polovinom prošle godine dostigla vrhunac od devet odsto, no i dalje je znatno viša od dva odsto, koliko iznosi ciljani nivo američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Premda nijesu spektakularni, novi podaci o inflaciji učvrstili su uvjerenje ulagača da će Fed nekoliko mjeseci zadržati kamate na sadašnjim nivoima dok ne bude jasniji razvoj situacije.

„Tržište je reagovalo pozitivno jer ulagači smatraju da su podaci o inflaciji blago pozitivni. Nakon posljednjeg povećanja kamata, očekujemo da Fed narednih mjeseci neće zaoštravati monetarnu politiku, nego čekati dalji razvoj situacije”, kazao je predsjednik u fondu Quest Partners, Michael Harris.

No, tokom trgovanja u srijedu nije bilo jasnog smjera, pa su se indeksi izmjenjali u pozitivnom i negativnom području.

Razlog je tome, među ostalim, neizvjesnost u vezi sa pregovorima između demokrata i republikanaca o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja. Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći finansirati rad dijela državnih institucija.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je doprinio rast cijena dionica tehnoloških divova. Cijena Alphabeta skočila je više od četiri odsto, dok su dionice Applea i Microsofta poskupile više od jedan odsto.

A na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 odsto, na 7.741 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,37 odsto, na 15.896 bodova, a pariski CAC 0,49 odsto, na 7.361 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...