fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 blago pao

S&P 500 blago pao

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom jer su ulagači i dalje pod utoskom poruka američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući usponu tehnološkog sektora.

Dow Jones oslabio je 210 bodova ili 0,62 odsto, na 33.823 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 odsto, na 4.221 poen. Nasdaq indeks ojačao je, 0,87 odsto, na 14.161 bod, prenosi Hina.

Ulagači su i dalje pod dojmom neočekivane Fedove poruke od prethodnog dana da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023, godinu prije nego što se očekivalo.

S druge strane, Fed je povećao procjene rasta ekonomije u ovoj godini na sedam odsto, što podržava tržište.

Međutim, povećao je i procjene rasta potrošačkih cijena, iako i dalje tvrdi da će inflacija biti privremena.

„Mislim da su ulagači zamišljali scenario prema kojem bi Fed dozvolio veću i trajniju inflaciju prije nego što reaguje. Međutim, nakon procjene o kamatama, ulagači nijesu sigurni u taj scenario”, kazao je direktor u firmi UBS Global Wealth Management, David Lefkowitz.

Nasdaq indeks porastao je u četvrtak, zahvaljujući usponu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com i Facebook, jer ulagači vjeruju da će brzi oporavak ekonomije od koronakrize podržati potražnju za proizvodima tih kompanija.

S druge strane, poruke Feda izazvale su jačanje dolara, što je negativno uticalo na cijene nafte. Stoga su cijene dionica u energetskom sektoru u prosjeku pale oko 3,5 odsto.

Pale su i cijene dionica u sektorima koji su osjetljivi na kretanje ekonomije, kao što su rudarski i industrijski, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 13 odsto, dok je Dow Jones osvojio oko 11,5, a Nasdaq indeks oko 9,5 odsto, što se uglavnom zahvaljuje optimizmu u vezi sa oporavkom ekonomije od koronakrize.

Međutim, zbog jačanja inflacije većina analitičara očekuje znatno sporiji rast tih indeksa do kraja godine.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 odsto, na 7.153 boda, međutim frankfurtski DAX ojačao je 0,11 odsto, na 15.727 bodova, a pariski CAC 0,2 odsto, na 6.666 bodova.

Najčitanije