fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSolidni rezultati kompanija podržali indekse

Solidni rezultati kompanija podržali indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,62 odsto, na 33.141 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 odsto, na 4.247 bodova, a Nasdaq indeks 0,93 odsto, na 13.139 bodova, prenosi Hina.

Rast indeksa najviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima. Od 118 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 81 odsto ostvarilo je veću dobit nego što su analitičari očekivali.

„Sezona objave rezultata dobiva na zamahu, ove sedmice će izvještaji objaviti trećina kompanija iz sastava S&P-a. Donedavno su izvještaji bili pomalo razočaravajući, međutim posljednjih dana rezultati su bolji”, kazao je portfelj menadžer u firmi Globalt, Thomas Martin.

Podršku tržištu pruža i stabilno kretanje prinosa na desetogodišnje državne obveznice ispod pet odsto.

Posljednjih mjeseci ti su prinosi, koji utiču na niz kamata na kredite, snažno porasli i dosegnuli najviše nivoe u 16 godina, pa analitičari smatraju da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) nema razloga za dodatno povećanje ključnih kamata.

Međutim, ako i ne bude dodatnog povećanja, sve je jasnije da će kamate ostati povišene duži period nego što se očekivalo, što pritiska tržište, kažu analitičari.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Microsofta znatno je porasla jer je taj softverski div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima.

S druge strane, cijena dionice Alphabeta znatno je pala jer su podbacili prihodi tog tehnološkog diva od ‘cloud’ poslovanja.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 odsto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 odsto, na 14.879 bodova, a pariski CAC 0,63 odsto, na 6.893 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...