fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySnažnije prisustvo stranih kompanija nakon ulaska u EU

Snažnije prisustvo stranih kompanija nakon ulaska u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora posvećeno radi na unaprijeđenju saobraćajne infrastrukture, saopštila je državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, i dodala da se nakon ulaska u EU očekuje snažnije prisustvo evropskih kompanija u realizaciji infrastrukturnih projekata.

Ona je, na sastanku sa predstavnicima njemačkog udruženja za planiranje i razvoj putne infrastrukture, kazala da se znatno veće mogućnosti za obezbjeđenje bespovratnih sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata Crnoj Gori otvaraju nakon ulaska u EU.

„Kroz veće prisustvo EU na projektima u Crnoj Gori nadamo se da ćemo osigurati i snažnije prisustvo evropskih kompanija, te u tom smislu očekujemo da i njemačke pokažu interesovanje za unaprjeđenje saradnje na obostrano zadovoljstvo”, rekla je Živković.

Ona je dodala da Crna Gora ima veoma aktivnu ulogu u okviru takozvanog Berlinskog procesa, koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Na projektima koji se finansiraju iz dostupnih EU fondova, pored Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB), značajna saradnja se ostvaruje i sa Njemačkom razvojnom bankom, kao vodećom finansijskom institucijom“, navela je Živković.

Ona je predstavnicima njemačkog udruženja za planiranje i razvoj putne infrastrukture predstavila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja iz oblasti saobraćaja obuhvata 12 projekata ukupne procijenjene vrijednosti od 3,38 milijardi EUR.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je njemačke stručnjake zanimala domaća pravna regulativa u vezi sa planiranjem, izgradnjom i održavanjem putne infrastrukture u Crnoj Gori, načinima finansiranja projekata i mogućnosti uključivanja stranih kompanija u njihovu realizaciju.

Oni su pokazali i interesovanje za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare.

Živković je saopštila da Vlada i Ministarstvo posvećeno rade na stvaranju preduslova za nastavak gradnje autoputa i podsjetila da je u toku izrada idejnih projekata i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionice Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Farmaci.

Ona je kazala da je namjera da se ostale dionice autoputa, kao i dionice Jadransko-jonskog duž crnogorskog primorja realizuju po nekom od modela privatno-javnog partnerstva, i da je u tom smislu upućen poziv svim potencijalno zainteresovanim partnerima da predlože uslove i modele realizacije.

Predstavnici njemačke privrede su, u prisustvu predstavnika Nadzora, resornog Ministarstva i izvođača radova, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), obišli su gradilište mosta Moračica.

Predstavnik Ministarstva, Miroslav Mašić, kazao je da su sa predstavnicima njemačke privrede razmjenili iskustva i upoznali ih sa razvojem putne infrastrukture koji Crna Gora planira u narednom peridu.

„Čuli smo od njih neke razvojne inicijative koje sprovode u Njemačkoj, kao i njihovo interesovanje za učešće u gradnji putne infrastrukture na teritoriji Zapadnog Balkana“, naveo je Mašić.

On je dodao da su pojedine kompanije pokazale interesovanje za učešće u realizaciji narednih dionica autoputa, kao i druge putne infrastrukture koju će se graditi u Crnoj Gori.

Predstavnik Udruženja za izgradnju puteva Thuringen, Frank Gressler, rekao je da je na sastanku i tokom obilaska informisan o planovima za realizaciju velikog broja infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

„Ubjeđeni smo da ćete uz stranu podršku uspjeti to da realizujete. Mi smo jako zainteresovani za razvoj i projekte koji se kod vas realizuju“, kazao je Gressler.

Najčitanije