NaslovnicaGlavna vijestSmanjili prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,8 odsto

Smanjili prognozu rasta crnogorske ekonomije na 3,8 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u najnovijim aprilskim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,8 odsto.

MMF je u oktobru prošle godine prognozirao rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,6 odsto za ovu godinu.

U novom aprilskom izvještaju MMF-a, Globalni ekonomski izgledi, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navodi se da bi crnogorski BDP u narednoj godini trebalo da ojača 4,2 odsto.

Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2027. godini od tri odsto.

Rast BDP-a u prošloj godini iznosio je 12,4 odsto.

Za grupu evropskih ekonomija u nastajanju i u razvoju, MMF prognozira pad aktivnosti u ovoj godini od 2,9 odsto, zbog teških posljedica rata u Ukrajini. U narednoj godini aktivnost bi, u toj grupi zemalja, trebalo da porastu 1,3 odsto, prenosi Hina.

Najsnažnije bi trebalo da ojača poljska i mađarska privreda, 3,7 odsto, a u stopu bi trebalo da ih prati Srbija, s prognoziranom stopom rasta u ovoj godini od 3,5 odsto.

Najslabiji rast MMF predviđa Bugarskoj, iskazan u prognoziranoj stopi rasta od 2,2 odsto.

MMF očekuje teške posljedice rata i u eurozoni, jer sankcije uvedene Rusiji teško pogađaju i Evropu, a posebno Njemačku.

Ekonomija eurozone trebalo bi ove godine da poraste 2,8 odsto, što je 1,1 procentni poen slabije od preliminarnih zimskih prognoza u januaru.

U narednoj godini, rast aktivnosti na području primjene zajedničke valute trebalo bi da uspori na 2,3 odsto.

U MMF-u prognoziraju da bi inflacija u eurozoni ove godine, pod uticajem rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, trebalo da skoči na 5,3 odsto, odnosno da oslabi na 2,3 odsto u narednoj godini.

Najviše je snižena MMF-ova prognoza ovogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Njemačkoj, za 1,7 procentni poen, na samo 2,1 odsto.

U narednoj godini aktivnost bi u najvećoj evropskoj ekonomiji trebalo ponovo da ubrzaju, na 2,7 odsto.

Daleko najsnažniji rast aktivnosti među članicama eurozone trebalo bi ove godine da zabilježi Španija, 4,8 odsto.

MMF je blago snizio i prognozu rasta američke ekonomije u ovoj i narednoj godini, po 0,3 procentna poena, i sada očekuje da će u ovoj godini aktivnost porasti 3,7 odsto. U narednoj godini trebalo bi značajno da uspore na 2,3 odsto.

Kineska privreda trebalo bi ove godine da poraste 4,4 odsto, gotovo upola slabije nego u prošloj godini. Naredne godine rast bi, po MMF-u, trebalo da uspori na 5,1 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije