fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlobodan Mikavica predložen za predsjednika UPCG

Slobodan Mikavica predložen za predsjednika UPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članovi Upravnog odbora (UO) Unije poslodavaca su jednoglasno na sjednici utvrdili predlog o izboru dosadašnjeg potpredsjednika Slobodana Mikavice za novog predsjednika UPCG.

Na sjednici je utvrđen i predlog o izboru dosadašnjeg potpredsjednika, Slaviše Šćekića za novog predsjednika Skupštine UPCG.

“Na sjednici je, prethodno, konstatovano da dosadašnjem predsjedniku UPCG, Predragu Mitroviću, mandat prestaje na njegov zahtjev – usljed stupanja na dužnost otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, dok je dosadašnjem predsjedniku Skupštine UPCG, Nebojši Popoviću, istekao četvorogodišnji mandat na toj funkciji”, navodi se u saopštenju.

Odluku o predloženim kandidatima UO donosi Skupština Unije poslodavaca.

Vodeći se dnevnim redom, članovi UO su u nastavku usvojili predloge izvještaja o radu i finansijskog izvještaja za prošlu godinu, kao i predlog Plana rada UPCG za ovu godinu, a potom diskutovali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemlji, položaju privrednika i problemima s kojima se suočavaju u redovnom poslovanju.

“Dalja saradnja UPCG sa vladom i sindikatima, shodno ulogama i nadležnostima sva tri socijalna partnera, biće dodatno intenzivirana kroz rad na rješavanju zajedničkih pitanja, a sve u cilju postizanja dogovora o rješenjima koja su od interesa i za biznis zajednicu i zaposlene i državu”, rekli su iz UPCG.

Primjer tome su, kako se dodaje, rješenja ponuđena kroz nedavno zaključeni Opšti kolektivni ugovor, kao i izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u smislu dozvoljenog rada nedjeljom tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

“Takođe, UPCG će u narednom periodu posebno insistirati na učešću predstavnika Unije u procesima unapređenja regulatornog okvira i povećanja pravne sigurnosti za obavljanje poslovnih aktivnosti. To se odnosi kako na nova, tako i zakonska rješenja čija je izrada u toku – poput Nacrta zakona o solidarnom doprinosu koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, a za koji je UPCG već pripremila značajan broj komentara i predloga za njegovo unapređenje”, kazali su iz Unije.

Dugogodišnji angažman UPCG u oblasti borbe protiv sive ekonomije biće realizovan kroz konkretne aktivnosti u čijem je fokusu stvaranje ambijenta koji podstiče razvoj održivih preduzeća i stimuliše prelazak iz neformalne u formalnu ekonomiju.

“S druge strane, aktuelizovan je hroničan problem nedostatka radne snage za potrebe turističke sezone i najavljen nastavak rada UPCG po pitanjima koja se tiču iznalaženja rješenja za ujednačeno postupanje nadležnih organa u primjeni Zakona o strancima. Uz rad u radnoj grupi po navedenom zakonu, Unija će aktivan doprinos pružiti i učešćem u radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o radu”, precizira se u saopštenju.

Na sjednici je saopšteno da će, osim kroz kampanju Stop inflaciji, UPCG i kroz druge modele javno-privatnog partnerstva pružati podršku resornim ministarstvima i nadležnim institucijama.

“Na taj način, UPCG potvrđuje odgovoran odnos i partnerstvo u svim aktivnostima čiji je cilj zaštita interesa privrede i građana i iznalaženje adekvatnih, zajedničkih rješenja za inflatorne tendencije, krize i druga kretanja koja se mogu negativno odraziti na održivost privrede i očuvanje radnih mjesta, te narušiti ekonomsko-socijalnu sliku društva i same države”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Moguće otvaranje Svetog Stefana na tri mjeseca

Budva, (MINA-BUSINESS) – Zakupac grad-hotela Sveti Stefan i Vile Miločer, kompanija Adriatic properties, prihvatila...