fbpx
18.1 C
Podgorica
March 23, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessSlabo interesovanje za peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje

Slabo interesovanje za peticiju protiv ukidanja neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektronsku peticiju protiv ukidanja neradne nedelje u trgovini, koju je pokrenula Unija slobodnih sindikata (USSCG), do sada je potpisalo 2,43 hiljade građana, saopšteno je Vijestima iz te radničke asocijacije.

Za peticiju je potrebno da se sakupi minimum tri hiljade potpisa da bi kao inicijativa mogla da se uputi Vladi na razmatranje.

Ona je pokrenuta 19. marta, a krajnji rok za potpisivanje je 18. maj.

Iz Unije su kazali da nijesu zadovoljni brojem sakupljenih potpisa i da peticija nije dobila očekivanu podršku, a da su razlozi za to mnogobrojni.

Kako su kazali, na početku otvaranja elektronske peticije naišli su na problem da korisnici novih ličnih karti nijesu mogli da je potpišu, ali je problem posredstvom Ministarstva javne uprave uspješno riješen.

“Kao jedan od glavnih razloga navodimo i to što se prilikom potpisivanja peticije od građana zahtijeva unošenje svih ličnih podataka. Pored imena i prezimena, neophodno je unijeti matični broj i lične karte, što izaziva strah kod građana od zloupotrebe njihovog matičnog broja, a prisutan je i strah da zbog otkrivanja svog identiteta njihovi poslodavci ne saznaju dođu u saznanje za podržavanje ove peticije, pa da kao posljedica toga dođe do prestanka radnog odnosa, a ovo se posebno odnosi na zaposlene u oblasti trgovine”, rekli su iz Unije.

Oni su dodali i da veliki problem predstavlja nedovoljna informatička pismenost građana za popunjavanje elektronskih peticija.

Kako su objasnili, građani su imali problem sa neprihvatanjem tačno unesenih ličnih podataka, ni nakon više pokušaja, pa je Unija o tome obavijestila više puta Ministarstvo javne uprave, u čijoj je nadležnosti portal glas građana, ali problem još nije otklonjen.

Unija poslodavaca uputila je Ministarstvu ekonomskog razvoja inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u toku turističke sezone zbog, kako su kazali, zabrinjavajuće ekonomska situacije koja zahtijeva hitnost u pronalaženju rješenja za urgentno stanje u privredi. Ukidanje neradne nedjelje traži i Odbora Udruženja trgovine Privredne komore (PKCG).

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, ranije je najavio da ponovno uvođenje radne nedjelje treba razmotriti, jer će se tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika. Nakon toga, Vlada je odlučila da ideja o uvođenju radne nedjelje stavi po strani, sve dok se ne unaprijede uslovi da se prava radnika u potpunosti zaštite.

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. godine.

Najčitanije

MEK

Radionica za pisanje punih aplikacija za EU grant šeme za podršku preduzetništvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma organizovaće naredne sedmice radionicu za pisanje...