fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji dolar i smanjene američke zalihe podigli cijene nafte

Slabiji dolar i smanjene američke zalihe podigli cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 52 USD, podstaknute slabijim dolarom i padom američkih zaliha, a dobro raspoloženje podržala je i vijest da je Velika Britanija odobrila još jednu vakcinu protiv koronavirusa.

Cijena barela nafte porasla je na londonskom tržištu 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 51,45 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 48,37 USD, prenosi Hina.

Ulagače i dalje zabrinjavaju koronamjere koje pritiskaju potražnju za energentima, ali prevagnula je podrška slabijeg dolara i dobro raspoloženje nakon što je Britanija odobrila još jednu vakcinu protiv Covida 19, onu Univerziteta Oxford i AstraZenece.

Američki dolar spustio se u četvrtak prema korpi šest ostalih ključnih valuta na najniži nivo od 2018. godine, što je naftu učinilo jeftinijom za vlasnike drugih valuta.

Vijest da je Britanija prva u svijetu odobrila vakcinu Univerziteta Oxford i AstraZenece povećava nadu u bržu normalizaciju putovanja i rada.

Podršku cijenama pružio je i podatak Američkog instituta za naftu (API) da su zalihe sirove nafte prošle sedmice pale 4,8 miliona barela.

Na početku nove godine trgovci će pažljivo pratiti sastanak na kojem će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici razmatrati proizvodnu politiku.

OPEC+ trenutno smanjuje snabdjevanje 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru bi trebalo da povećaju proizvodnju 500 hiljada barela dnevno. Rusija podržava povećanje dodatnih 500 hiljada barela dnevno od februara.

Ukoliko taj predlog bude usvojen, vodeći proizvođači smanjivali bi od drugog mjeseca snabdjevanje 6,7 miliona barela dnevno.

OPEC ni u srijedu zbog praznika nije na svojoj internet stranici objavio cijenu barela sirove nafte iz korpe svojih članica u prethodnom danu. Zadnji objavljeni podaci su za 17. decembra, kada je iznosila 50,78 USD.

Najčitanije

Izdali više licenci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je...