fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene

Slabiji dolar i smanjena proizvodnja u SAD-u podigli cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 66 USD, podstaknute sporim oporavkom proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon talasa polarne hladnoće i slabijim dolarom.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,89 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 62,04 USD, prenosi Hina.

Proizvođači u SAD-u polako pripremaju pogone za nastavak proizvodnje nakon polarnog talasa koji je prouzrokovao prekid u snabdjevanju strujom, gasom i vodom, ostavivši bez grijanja stotine hiljada domaćinstava u Teksasu.

Neuobičajeno niske temperature u Teksasu i drugim američkim državama u regiji Velike ravnice zastavile su do četiri miliona barela dnevne proizvodnje nafte i 600 miliona prostornih metara gasa, procijenili su analitičari.

Promet u hjustonskoj luci polako se vraća u normalu, ali terminali još nijesu otklonili sve probleme. Zaposlenima na naftnim poljima vjerovatno će trebati nekoliko dana da odmrznu ventile i ponovo pokrenu sisteme i proizvodnju.

Rafinerijama će možda trebati i do tri sedmice, s obzirom na niski pritisak vode i probleme u snabdjevanju gasom i strujom, smatraju analitičari.

Podršku cijenama pružao je i slabiji dolar, čiji je indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio blizu najnižeg nivoa u šest sedmica. Kako se cijena sirove nafte izražava u dolarima, ona time postaje dostupnija imaocima drugih valuta.

Značajniji rast cijena zakočio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle, za milion barela.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su pad 5,2 miliona barela.

Zalihe derivata smanjile su se više nego što su predviđali, 4,5 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 63,73 USD, što znači da je porasla 1,72 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić: Prihvatanje amandmana veliki uspjeh crnogorske diplomatije

Podgorica, (MINA) - Prihvatanje amandmana Crne Gore na nacrt rezolucije o Srebrenici veliki je...