fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji dolar i ohrabrujući kineski podaci podigli cijene nafte

Slabiji dolar i ohrabrujući kineski podaci podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima blizu 46 USD, podržane slabijim dolarom i ohrabrujućim podacima iz kineske industrije, koji su poboljšali raspoloženje na finansijskim tržištima.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša za 61 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,89 USD. Na američkom tržištu je porasla 53 centa na 43,14 USD, prenosi Hina.

Dolarov indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je na najniži nivo u više od dvije godine, zbog dodatnog ublažavanja američke monetarne politike.

Stoga je roba čije su cijene izražene u dolarima, uključujući naftu, postala jeftinija za imaoce drugih valuta.

“Dodatnu podršku cijenama nafte pružili su i snažni podaci iz kineske proizvodnje”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izražava Markit (PMI), pokazao je da je aktivnost u kineskim fabrikama u avgustu porasla najsnažnije u skoro deset godina, podstaknuta prvim povećanjem novih izvoznih narudžbi u ovoj godini.

Iako tržišta nafte često prate trendove na berzama, trgovce i dalje brine potražnja u uslovima pandemije koronavirusa.

Analitičar PVM-a, Tamas Varga, predviđa da će se cijene nafte vjerovatno spustiti sa sadašnjih vrijednosti, podsjećajući da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) znatno snizile procjene potražnje u drugoj polovini ove godine.

Analitičari i ekonomisti u Reutersovoj anketi procjenjuju da će se globalna potražnja za naftom smanjiti između osam i deset miliona barela dnevno.

U julu su prognozirali pad za 7,2 do 8,5 miliona barela dnevno.

Konkretnije naznake o potražnji donijeće izvještaj o američkim zalihama. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za dva miliona barela, kao i pad zaliha benzina za 3,6 miliona barela.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 46,27 USD, što znači da je porasla 94 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije