fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabi kineski pokazatelji spustili cijene nafte ispod 96 USD

Slabi kineski pokazatelji spustili cijene nafte ispod 96 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su pale u srijedu, skliznuvši ispod 96 USD pod pritiskom zabrinutost ulagača za kinesku ekonomiju nakon slabih podataka iz industrije i znaka posustajanja potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela s rokovima isporuke u oktobru bila je niža 3,41 USD i iznosila je 95,9 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u novembru koji su pojeftinili 2,97 USD na 94,87 USD, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,89 USD nižoj cijeni na 88,75 USD.

Trgovce zabrinjava slaba svjetska ekonomija, a u fokusu im je Kina.

Aktivnost u industriji ponovo je pala u avgustu, a novi slučajevi zaraze koronavirusom, najgori toplinski talasi u više decenija i posrtanje sektora nekretnina signaliziraju nevolje i u trećem tromjesečju, nakon pada aktivnosti u periodu od aprila do juna u odnosu na početak godine.

Peking sprovodi politiku nulte tolerancije na koronavirus, pa niz velikih gradova, od Shenzena do Daliana, uvodi karantin i zatvara kompanije kako bi suzbili novi talas zaraze.

Uteg cijenama bio je i izvještaj Zajedničkog tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika i procjena da će tržište nafte ove godine, prema baznom scenariju, bilježiti višak u snabdijevanju od 900 hiljada barela dnevno.

Prije mjesec višak je procijenjen na 800 hiljada barela dnevno.

OPEC+ sastaće se 5. septembra kako bi razmotrio proizvodnu politiku. Neke članice inicijative već traže smanjenje proizvodnje.

Naftni kartel danas nije objavio koliko je u utorak koštao barel korpe nafte njegovih članica. U ponedjeljak je poskupio 97 centi na 104,85 USD.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije