fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSheldon: Što prije riješiti institucionalnu i političku krizu

Sheldon: Što prije riješiti institucionalnu i političku krizu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rješavanje institucionalne i političke krize i sprovođenje opreznih fiskalnih politika ključni su prioriteti koje Crna Gora mora da rješava u ovoj godini, ocijenio je šef Kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Christopher Sheldon.

On je u intervjuu Vijestima kazao da Vlada treba da planira i smanji udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) prije nego što počne sa otplatom značajnog duga za obveznice, kako bi Crnoj Gori omogućila bolju poziciju za refinansiranje duga.

“Mada je u prošloj godini fiskalni učinak bio znatno bolji od planiranog, zabrinjavaju planirani srednjoročni fiskalni deficiti, posebno ako se imaju u vidu nepovoljni uslovi na finansijskim tržištima i potreba otplate tri krupne euroobveznice u periodu od 2025. do 2029. godine, počevši sa euroobveznicom u iznosu od 500 miliona EUR u 2025”, naveo je Sheldon.

Kako je dodao, što bolja bude fiskalna pozicija Crne Gore do 2025. godine, to će niži biti trošak refinansiranja za sve građane.

SB prognozira da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini pasti na 3,4 odsto kao posljedica usporavanja rasta privatne potrošnje, dok se u projekcijama ne pretpostavlja početak gradnje preostalih dionica auto-puta do 2025. godine, budući da je fiskalni prostor ograničen.

Sheldon je istakao da je teško ocijeniti tačan uticaj poreske reforme Evropa sad, s obzirom na višestruke šokove do kojih je došlo u istom periodu (rat u Ukrajini, rast inflacije, priliv državljana Rusije i Ukrajine u Crnu Goru koji podstiču potrošnju i otvaranje radnih mjesta, izražena politička neizvjesnost), uključujući tu i ograničenost podataka.

“Rast stvarno raspoloživog dohotka kroz reformu Evropa sad uveliko je ublažio krizu troškova života koju je uzrokovala ovogodišnja visoka inflacija, budući da je prosječna mjesečna neto zarada u prvih deset mjeseci realno porasla 19 procenata”, naglasio je Sheldon.

On je dodao da bilo kakve nove politike potrošnje u bližoj budućnosti, koje ne bi prošle jako pažljivu procjenu, uključujući tu i povećanje najniže zarade i/ ili penzija, ne bi pogodovale putanji smanjenja duga za koju Crna Gora mora da se opredijeli.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjeda i remi kadetkinja u Zagrebu

Podgorica, (MINA) - Ženska kadetska rukometna reprezentacija upisala je pobjedu i remi drugog takmičarskog...