fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSenat Prijestonice dao saglasnost za nastavak izgradnje žičare

Senat Prijestonice dao saglasnost za nastavak izgradnje žičare

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Senat Prijestonice Cetinje dao je punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žičare Kotor-Lovćen-Cetinje, koja podrazumijeva izgradnju druge međustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju.

Sjednicom Senata Prijestonice danas je predsjedavao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, na inicijativu predsjednika države i gradonačelnika Prijestonice Cetinje Nikole Đuraškovića u cilju otpočinjanja realizacije projekta izgradnje druge faze žičare Kotor – Ivanova Korita (Lovćen) – Cetinje.

Milatović je, kako je saopšteno iz njegove Kancelarije za odnose sa javnošću, kazao da je projekat izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje jedan od najvažnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, sa aspekta unapređenja turističke ponude, ali i mjerljivih ekonomskih benefita za javni, privatni sektor i građane.

“Izgradnja ove žičare biće jedinstven projekat u svijetu kako zbog svoje dužine, tako i zbog činjenice da je riječ o žičari koja će spajati dva istorijski veoma značajna grada u državi – Cetinje i Kotor. Predstavljaće izuzetan turistički ugođaj, da sa obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva, Boke Kotorske, se uživa u motivima planine Lovćen, a potom i u prijestonici Crne Gore”, rekao je Milatović.

Na današnjoj sjednici donesen je zaključak da Prijestonica Cetinje, u cilju stvaranja preduslova za nastavak realizacije projekta izgradnje žičare, primjenu Urbanističko-tehničkih uslova i izradu tehničke dokumentacije, iz kapitalnog budžeta za ovu godinu finansira izradu studije opravdanosti, cost-benefit analize, detaljnu studiju predjela i izradu idejnog projekta.

Đurašković je naveo da bi nastavak izgradnje žičare i njen konačan završetak imao brojne benefite kao što su kreiranje nove turističke ponude u Crnoj Gori, povećanje atraktivnosti Crne Gore stranim turistima i pune valorizacije turističkih i kulturnih potencijala crnogorske prijestonice.

“Prva faza projekta podrazumijevala je izgradnju žičare od početne stanice Dub do međustanice Kuk i realizovana je u potpunosti, a nastavak izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje podrazumijevao bi izgradnju druge međustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju, ukupne dužine oko 10,78 hiljada metara. Međustanica Ivanova korita nalazi se u centru Nacionalnog parka (NP) Lovćen na 1.265 metara nadmorske visine, a početna stanica Cetinje se planira na lokaciji u blizini Ljetnje pozornice, uz obavezno poštovanje važećih urbanističko-tehničkih uslova kako se ne bi narušila zaštićena zona pozorišta na otvorenom”, kazao je Đurašković.

Senat, koji je zasijedao u proširenom sastavu, donio je zaključak da Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa NP Lovćen preispita poziciju trase žičare Kuk – Ivanova korita – Cetinje zadate Prostornim Planom posebne namjene NP Lovćen, kao i da Prijestonica Cetinje sa relevantnim nadležnim ogranima ostvari saradnju po pitanju ukrštanja trase žičare sa saobraćajnicama i dalekovodom.

Nakon dobijanja potrebne dokumentacije Senat Prijestonice će organizovati posebnu sjednicu na kojoj će se donijeti konačna odluka o načinu nastavka realizacije projekta izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje i modelu njenog finansiranja.

Članovi Senata kazali su da su zadovoljni realizacijom prve faze projekta žičare Kotor-Lovćen i saglasili se da treba voditi računa o zaštiti životne sredine NP Lovćen. Uzimajući u obzir istorijski i kulturni značaj Prijestonice, izgradnja druge faze žičare, koja bi povezala Kotor i Cetinje, doprinijjela bi punoj valorizaciji turističkih potencijala Prijestonice i turističkoj ponudi Crne Gore.

Prisutni su naveli da je neophodno ubrzati aktivnosti svih nadležnih institucija kako bi došlo do povezivanja žičare sa Cetinjem i izraditi sve neophodne analize uz puno učešće i posvećenost svih relevantnih institucija.

Sjednici u proširenom sastavu prisustvovali su, pored Milatovića i Đuraškovića, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović, ministarka kulture i medija Tamara Vujović, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, sekretarka Senata Olivera Krivokapić, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević, rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, direktor Nacionalnih parkova (NPCG) Vladimir Martinović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, savjetnici predsjednika za ekonomiju Mladen Grgić i pravna pitanja Ivan Šikmanović i zamjenik gradonačelnika Prijestonice Marko Brnović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije