fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠehović: Zaduživanje ishitrena i netransparentna odluka

Šehović: Zaduživanje ishitrena i netransparentna odluka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaduživanje države u vidu emisije državnih obveznica na međunarodnom tržištu ishitrena je i netransparentna ekonomska odluka sa krajnje neizvjesnim posljedicama, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović.

On je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da zaduživanje samo po sebi nije problem.

“Ipak, jeste onda kada neko ko je navodno došao da nas spasi od prevelikog zaduživanja prethodne vlasti, u prvoj sedmici svog mandata, krijući, zaduži državu ni manje ni više nego 750 miliona, po nešto gorim uslovima od prethodnih. Onda tu krucijalnu vijest zvanično plasira nezvanično putem jednog medija, da bi se naknadno na Twitteru, sa izvjesnog profila pod imenom Miki Spajić, ministar finansija pohvalio da je to ‘spas’ za ekonomiju”, rekao je Šehović.

Sve to, kako je dodao, ukazuje da spasilački kapaciteti ‘spasilaca’ počinju i završavaju se zaduživanjem, a samim tim ukazuju i na potpuno odsustvo ozbiljnije ekonomske vizije.

Šehović je saopštio da odluka novog ministra finansija, Milojka Spajića, predstavlja ne samo netransparentan, nego i neodgovoran čin, u ovom više nego izazovnom vremenu.

“Osim toga, ovakav ishitren i nedovoljno proimišljen potez, pokazuje i potpuno odustvo bilo kakve ozbiljnije vizije razvoja naše ekonomije, pravca u kojem će se strukturne reforme realizovati, kao i snaženja makroekonomske stabilnosti, te fiskalne i finansijske pozicije naše zemlje”, naveo je Šehović.

Na pitanje kako, kao doktor ekonomskih nauka, komentariše izjavu Spajića da su zaduživanjem spriječena “masivna otpuštanja”, Šehović je odgovorio da ne morate biti doktor ekonomskih nauka da biste shvatili da ni premijer ni ministar finansija, osim maglovite najave o potrebi zaduženja, nemaju ni plana niti ideje kako da dodatno “reformišu”, “oporave” i “spasu” crnogorsku ekonomiju.

“Sada je više nego očigledno da spasilački kapaciteti naših spasitelja počiunju i završavaju se zaduživanjem”, poručio je Šehović.

Prema riječima Šehovića, da je tako, potvrdio je i Spajić, koji je to ekspresno zaduženje na društvenim mrežama nazvao ni manje ni više nego spasenjem ekonomije, koje izgleda ovako.

“Podigli su kredit od 750 miliona, sa ‘vrlo dobrim’ uslovima i kamatom od 2,9 odsto, kako bi tim ‘povoljnim’ kreditom vratili nepovoljnije kredite prethodne vlasti sa ‘velikom’ kamatom od 2,55 odsto. Dakle, umjesto ekspertskog objašnjenja zasnovanog na činjenicama, dobili smo populizam. I to sa adrese na kojoj mu nije mjesto i gdje se to najmanje očekuje”, smatra Šehović.

Umjesto toga, kako je rekao, nova Vlada sa sve ministrom finansija je morala biti korektna pa kazati da je prethodna vlada značajno poboljšala položaj Crne Gore na međunarodnom tržištu, jer je realizovala dvije emisije euroobveznica, kojima je uspjela da sa kamatne stope od 5,75 odsto koliko je ona iznosila 2016. godine, za svega tri godine spusti kamatu u sljedećoj emisiji na 2,55 odsto uz period dospjeća od deset godina, što su najpovoljniji uslovi ikad ostvareni na međunarodnom finansijskom tržištu do sada.

Šehović je saopštio i da je problem što se već puna tri mjeseca od nove vladajuće većine, odnosno od premijera i njegovih ministara, nije čuo niti jedan jedini iole ozbiljan predlog koji bi se odnosio na bilo koje ekonomsko pitanje od kojeg bi građani imali neki benefit.

Najčitanije