fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠćepanović: Privreda treba da se oslanja na nauku i da je koristi

Šćepanović: Privreda treba da se oslanja na nauku i da je koristi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sprega nauke i inovacija sa privredom neophodna je kao osnovni pokretač društva i njegovog ekonomskog razvoja, ocijenila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović i dodala da privreda treba da se oslanja na nauku.

Ona je učestvovala u ponedjeljak na nacionalnoj konferenciji organizovanoj povodom završetka projekta Unapređenje saradnje nauke i privrede u Crnoj Gori.

“Nauka i rezultati naučnoistraživačke djelatnosti su svuda oko nas, imaju primjenu u svakodnevici svih nas. I to ne samo primijenjene nauke, kao što su tehničko-tehnološke, već i fundamentalne, poput matematike, na kojima se zasnivaju primijenjene”, rekla je Šćepanović na konferenciji.

Ona je dodala da je jako bitno da ih na pravi način uvežemo sa privredom, da nauka nađe svoju primjenu u privredi, odnosno da se privreda osloni na nauku i da je koristi.

Konferenciju realizuje Sociološki centar Crne Gore (SOCEN), a finansijski podržava Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

Šćepanović se, kako je aopšteno iz resornog Ministarstva, zahvalila SOCEN-u na partnerstvu i uspješno realizovanoj saradnji, ističući kompleksnu tematiku saradnje nauke i privrede, odnosno unapređenje ove saradnje. Takođe je istakla i njihovo aktivno učešće i doprinos u ostvarivanja misije Ministarstva, a to je promocija, razvoj i primjena nauke i inovacija.

“Od posebnog značaja da prepoznamo inovacije, koje idu pod ruku sa naukom, što naša zemlja čini prevashodno kroz koncept pametne specijalizacije – a to je zdrava, održiva i digitalizovana Crna Gora”, saopštila je Šćepanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...