fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSaradnja moguća u više oblasti privrede

Saradnja moguća u više oblasti privrede

Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Slovenija imaju prostora da unaprijede privrednu saradnju, posebno u oblastima izgradnje infrastrukturnih projekata, usluga informacionih tehnologija (IT), energetike, turizma, agrara i drvoprerade, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

“Iako je u prošloj godini ostvaren nivo robne razmjene od 85 miliona EUR, smatram da postoji prostor za unapređenje saradnje Crne Gore i Slovenije”, kazao je Golubović na poslovnom forumu privrednika dvije države koji je održan u Ljubljani.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, zahvalio privrednicima iz Slovenije, jer su bili među prvima koji su investirali u Crnu Goru nakon obnove nezavisnosti.

“Riječ je o kompanijama HIT Montenegro, NLB banka, Intereuropa, Triglav osiguranje, Petrol i Mercator. Danas, u Crnoj Gori posluje više od 150 kompanija sa slovenačkim kapitalom”, kazao je Golubović.

On smatra da slovenačka privreda može da ponudi stručna znanja u oblasti projektovanja saobraćajne i energetske infrastrukture.

Crna Gora će, prema riječima Golubovića, zahvaljujući podmorskom energetskom kablu postati jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta jugoistočne Evrope, čime se stvaraju preduslovi za ulaganja iz Slovenije i drugih država u crnogorske proizvodne i prenosne kapacitete.

Poslovni forum je organizovan u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji, a u vrijeme Međunarodnog sajma preduzetništva (MOS) u Celju, čiji je Crna Gora zemlja partner.

Kako je saopšteno iz PKCG, u Crnoj Gori su prisutni investitori iz više od 120 zemalja, koji su uložili više od 9,8 milijardi EUR u bruto iznosu, od 2006. godine.

Slovenija je sa investicijama od 353 miliona EUR na 11. mjestu po obimu ulaganja, odnosno na sedmom u odnosu na zemlje Evropske unije.

“Postojanje direktne vazdušne linije Podgorica-Ljubljana je od velikog značaja za dalju saradnju u oblasti turizma, naročito ako se ima u vidu pozitivan trend broja posjeta i ostvarenih noćenja slovenačkih i crnogorskih turista posljednih godina”, rekao je Golubović.

Udruživanjem poljoprivrednih proizvođača u zadruge i uvođenjem modernih tehnologija Slovenija je povećala produktivnost proizvodnje, što je model koji, prema Golubovićevim riječima, treba slijediti i u Crnoj Gori.

Golubović vjeruje da bi znanja i iskustva slovenačkih privrednika mogla značajno doprinijeti da potencijal crnogorskih šuma dobije dodatnu vrijednost kroz ulaganja u prerađivački sektor.

Digitalizacija, osnaživanje sektora informacionih tehnologija i jačanje inovativne zajednice, takođe su potencijalne oblasti jačeg ekonomskog povezivanja.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da su Slovenci politički i ekonomski prijatelji Crne Gore.

“Slovenija je ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje”, saopštila je Sekulić.

Ona je, govoreći o prioritetnim granama razvoja crnogorske ekonomije, posebno navela turizam i svjetske brednove koji posluju u Crnoj Gori, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz i One and Only.

“Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede”, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u Crnoj Gori grade industrijske kapacitete.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Sonja Šmuc, kazala je da ekonomija te zemlje postiže dobre rezultate posljednjih godina, među kojima su rast od četiri odsto u prošloj godini, zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi EUR prihoda.

“Možemo još bolje, a tome će doprinijeti još snažnija povezanost najprije sa državama okruženja, ali i sa drugim partnerima širom Evrope i svijeta”, rekla je Šmuc.

Ona je navela da je težnja da do 2025. godine Slovenija ostvari izvoz od 50 milijardi EUR. U Crnu Goru sada izvoze u vrijednosti 100 miliona EUR, dok uvoze robu za svega 14 miliona.

“Uvjerena sam da će učestvovanje na Sajmu u Celju i ova posjeta privredne delegacije doprinijeti većem izvozu iz Crne Gore u Sloveniju”, rekla je Šmuc.

Ona je, komentarišući globalne ekonomske tokove, konstatovala da se svijet sve više okreće protekcionizmu, što je loše za male i otvorene države kakve su Slovenija i Crna Gora.

“Barijera ima i u našem regionu, a Crna Gora je svijetli primjer nesmetanog toka robe i usluga. Veliki je posao koji je pred regionalnim političarima, a to je otklanjanje barijera za privrednike”, navela je Šmuc.

Direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Goran Jevrić, kazao je da su za tu kompaniju značajna dobra iskustva Slovenije u zaštiti vodnog resursa i životne sredine.

Predstavnik slovenačkog Petrola, Tomaš Ružić, smatra da će bilateralni razgovori doprinijeti još boljoj zastupljenosti njihovih proizvoda i usluga u Crnoj Gori.

“Dolazim iz kompanije koja je već prisutna u Crnoj Gori i bavimo se distribucijom naftnih derivata. Želimo proširiti našu djelatnost u ovom području, ali i u oblasti zaštite životne sredine i snabdijevanja pitkom vodom”, rekao je Ružić.

Direktorica Instituta “Simo Milošević”, Gordana Rajović, kazala je da su zadovoljni uspostavljanjem kontakata sa brojnim učesnicima poslovnog foruma iz Slovenije, a na pomolu je i potencijalno poslovno partnerstvo.

“Institut “Simo Milošević” je brend ne samo Crne Gore, već i Evrope, a zahvaljujući pametnoj specijalizaciji koja prepoznaje zdravstveni turizam kao jedan od prioriteta mislim da ćemo se i dalje snažno razvijati”, zaključila je Rajović.

Najčitanije

Pala vrijednost dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala je prvi...