fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSaglasnost Zaštitnice na korigovani Nacrt ugovora o zakupu pogona Željezare

Saglasnost Zaštitnice na korigovani Nacrt ugovora o zakupu pogona Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa dala je saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare, koji je Elektroprivreda (EPCG) usaglasila sa ponuđačem iz Švajcarske, kompanijom 8B Capital.

Prema toj verziji Nacrta ugovora, ta kompanija može zakupiti pogone Čeličane i Kovačnice, ali ne može steći pravo svojine u nikšićkoj fabrici.

Zaštitnica Bojana Ćirović zvanično je Vijestima potvrdia da je dala mišljenje na novu verziju Nacrta ugovora o zakupu.

Prvobitno je Nacrt ugovora predviđao pravo da švajcarska kompanija stekne pravo svojine i to nije prošlo Skupštinu akcionara EPCG prošle sedmice.

Saglasnost Zaštitnice znači da EPCG, ako Vlada da saglasnost, može potpisati sa švajcarskom kompanijom novi Nacrt ugovora, kojim je predviđen zakup na 50 godina.

“Nakon što je prva verzija ugovora o zakupu odbijena, s potencijalnim zakupcem se pregovaralo o drugoj verziji Nacrta ugovora o dugoročnom zakupu, a koja ne sadrži niti jednu od odredbi zbog kojih je prvobitna verzija odbijena. Druga verzija Nacrta ugovora o zakupu je na razmatranju, s aspekta usaglašenosti sa pozitivnim pravnim propisima i uskoro se očekuje da bude poznato da li je ista prihvatljiva, kako bi se ušlo u finalne pregovore s potencijalnim zakupcem”, saopšteno je zvanično Vijestima iz državne energetske kompanije.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva, kojim rukovodi ministar Saša Mujović, za podgorički list su kazali da je taj resor prekinuo dosadašnju praksu donošenja brzopletih, štetnih prije svega, ugovora, koji se nalaze u koliziji sa zakonima države Crne Gore.

“Ministar Mujović je u više navrata rekao da resor na čijem se čelu on nalazi neće ništa uraditi dok ugovor i sve detalje ne vide i svoje mišljenje daju relevantni državni organi i institucije. Ministarstvo energetike i rudarstva od samog početka podržava menadžment EPCG da pronađe kredibilnog partnera za Željezaru”, rekli su iz Ministarstva.

Nakon dva neuspješna međunarodna javna poziva, krenulo se u direktne pregovore koji su rezultirali sa dva nacrta ugovora.

“Na oba nacrta ugovora Zaštitnica imovinsko-pravnih intresa dala je negativno mišljenje. Ono što ohrabruje jete da je 26. juna Ministarstvu dostavljen inovirani Nacrt ugovora, u kojem bi trebalo da su ispravljene nepravilnosti, a koji je opet proslijeđen Zaštitniku imovinsko-pravnih intresa na mišljenje. Novi Nacrt ugovora se razlikuje u jednom detalju, a to je da se iz zakupa ne ide u pravo imovine, već da se daje zakup na 50 godina”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije