fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRodna ravnopravnost podsticaj BDP-u

Rodna ravnopravnost podsticaj BDP-u

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rodna ravnopravnost i stvaranje uslova koji će omogućiti ženama da ostvare svoj ekonomski potencijal jednako kao muškarci, pruža ogroman podsticaj bruto domaćem proizvodu (BDP) jedne zemlje, saopštila je britanska ambasadorka, Karen Maddocks.

Ona je ohrabrila žene da krenu naprijed, ciljaju visoko, izazovu društvene stereotipe, da se njihov glas čuje, da svoje ideje pretvore u stvarnost i ostvare svoj uticaj na društvo.

 

Maddocks, koja se pridružila kampanji pod nazivom Ona pokreće biznis koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond (IRF) u cilju podsticanja i afirmacije ženskog preduzetništva, kazala je da Crna Gora treba da u potpunosti iskoristi talenat i inovativnost svojih građana.

“Dio problema je kulturološki: ovdje, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, postoje ukorijenjene društvene norme o tome kakva bi trebalo da bude uloga žena. Međutim, možemo pomoći ženama da izazovu te norme jačanjem institucija koje podržavaju žene u biznisu“, navela je Maddocks.

Ona je saopštila da Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno radi u Crnoj Gori na podršci tom cilju, te da je britanska Vlada kroz finansiranje Sekretarijata Savjeta za konkurentnost osigurala da poslovna udruženja žena imaju način da Vladi predoče zabrinutost u vezi sa poslovnim okruženjem. Zahvaljujući njihovom radu, Vlada, prema njenim riječima, mora da razmotri uticaj svake promjene u poslovnim propisima na rodna pitanja.

Maddocks je kazala da Sekretarijat podržava napore da se poveća pristup žena finansijama, korišćenjem međunarodnih standarda, da bi se definisalo šta čini biznis kojim upravljaju žene.

„To znači da kreditne linije za preduzetnice koje pružaju organizacije poput IRF-a mogu ciljati prave kompanije“, navela je Maddocks.

Ona je poručila da će britanska Vlada nastaviti da promoviše rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori, jer to donosi korist svima.

U okviru kampanje Ona pokreće biznis, raspisan je poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su počele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana preduzeća u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do objave poziva, a posluju kraće od dvije godine.

Postoji, kako je objašnjeno, i mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditnih linija za žene u biznisu.

Dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti pozivom na broj 080 012 012 ili putem e-mail-a: [email protected], od sedam do 15 sati svakog radnog dana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije