fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazjasniti detalje oko ruske transakcije i kupoprodaje Željezare

Razjasniti detalje oko ruske transakcije i kupoprodaje Željezare

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nadležna ministarstva trebalo bi da odmah transparentno razjasne javnosti sve relevantne detalje oko zakonitosti najavljene ruske transakcije i njene naslućujuće povezanosti sa kupoprodajom Željezare, saopštili su iz Građanske inicijative 21.maj.

Koordinator ekonomskog tima GI 21.maj, Andrej Nedović, kazao je da smo u ponedjeljak svi mogli da vidimo takozvanu ceremoniju potpisivanja ugovora o prodaji dijela kompanije Neksan najvećoj ruskoj kompaniji Beluga grupi, specijalizovanoj za proizvodnju i trgovinu alkoholnim pićima.

Kupoprodajni ugovor su potpisali vlasnik kompanije Neksan Miodrag Davidović i vlasnik brenda Beluga Aleksandar Mećetin.

„Pritom, ova transakcija logično upućuje i na potencijalnu kupovinu nikšićke Željezare od Davidovića i navodi na sumnju da se radi o netransparentnom i kontroverznom poslu. Postavlja se pitanje otkud Davidoviću 15 miliona EUR za kupovinu Željezare, kada znamo da izdašnije prihode od Željezare ne može brzo realizovati“, pitao je Nedović.

On je pitao i kako je moguće da se krupni ruski investitor pojavljuje kao kupac dijela Neksana, kada se zna da je Rusija pod ekonomskim sankcijama od Evropske unije (EU) i Crne Gore, baš kao što je Crna Gora proglašena za neprijateljsku državu od zvanične Moskve.

„Dalje, da bi Davidović kupio Željezaru potrebno mu je 20 miliona EUR koliko je tražio turski Tosčelik. Crnogorska Vlada je najavila podršku od pet miliona EUR, dok ostatak novca treba da isplati Davidović koji u svom vlasništvu, prema dostupnim informacijama vezanim za Crnu Goru, ima samo Neksan kompaniju“, naveo je Nedović.

S obzirom na to da je, kako je rekao, Neksan imao negativan poslovni rezultat u 2019. i prošloj godini i ako uzmemo u obzir imovinu firme, kao i kreditne obaveze, postavlja se pitanje za koliki iznos Davidović može prodati udio ruskoj kompaniji.

„Na osnovu medijskih izvještaja, mogli smo samo da zaključimo da Beluga grupa planira da investira 50 miliona EUR, ali i ne koliko će Davidović zaraditi od prodaje dijela Neksana. Kako do sada nije bilo riječi o tome da je jedna tako velika kompanija zainteresovana za Neksan, već se ‘preko noći’ potpisuje korporativni kupoprodajni ugovor i to u isto vrijeme kada treba da se prodaje Željezara, sve pobuđuje na sumnju da se radi o zakulisnoj transakciji u kojoj su premijer i Vladini ministri potencijalni protivpravni saučesnici“, tvrdi Nedović.

Prema njegovim riječima, ulazak ruskog kapitala na ovaj način i to u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu i uz prećutnu saglasnost „proevropske“ Vlade, otvara niz opravdanih dilema koje potencijalno međunarodno kompromituju Crnu Goru, kao i najavljeni posao u vezi kupoprodaje Željezare.

„Dodatne sumnje pobuđuje i činjenica da se sve ovo odvija u susret očekivanim jesenjim izborima. Zato je neophodno da nadležna ministarstva odmah transparentno razjasne javnosti sve relevantne detalje oko zakonitosti najavljene ruske transakcije i njene naslućujuće povezanosti sa kupoprodajom Željezare“, zaključio je Nedović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije