fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast spoljnotrgovinske razmjene

Rast spoljnotrgovinske razmjene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore prošle godine je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 2,95 milijardi EUR, što je deset odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 400 miliona EUR, što je 7,7 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio viši 10,9 odsto i iznosio je 2,55 milijardi EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,7 odsto i manja je u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 107,2 miliona EUR, koji čine obojeni metali 74 miliona EUR i gvožđe i čelik 18,9 milion EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 638,1 milion EUR, od čega drumska vozila 187,2 miliona EUR, a na električne mašine, aparate i uređaje 124,3 miliona EUR.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 93 miliona EUR, Mađarska sa 46 miliona i Bosna i Hercegovina sa 31 milionom EUR.

U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 492 miliona EUR, Kina sa 257 miliona i Njemačka sa 235 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Najčitanije