fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na Wall Streetu

Rast indeksa na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak, uprkos brzom širenju omikron varijante koronavirusa u svijetu, berzanski indeksi skočili više od 1,5 odsto, zahvaljujući korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije.

Dow Jones ojačao je 560 bodova ili 1,6 odsto, na 35.492 boda, dok je S&P 500 skočio 1,78 odsto, na 4.649 poena, a Nasdaq indeks 2,4 odsto, na 15.341 bod, prenosi SEEbiz.

To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, nakon što su dan prije pale više od jedan odsto zbog zabrinutosti ulagača jer u svijetu brzo raste broj zaraženih omikronom, koji je zarazniji od prethodnih varijanti koronavirusa.

Iako i jučerašnje vijesti govore da se taj virus brzo širi i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), te da sve više zemalja uvodi ili razmatra ponovno uvođenje restriktivnih mjera protiv covida, ulagači su to odlučili zanemariti.

Rastu indeksa doprinijeli su i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati proizvođača sportske opreme Nikea i proizvođača čipova Micron Technology.

Rast cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft i Amazon, takođe su podržali rast indeksa. Među najvećim dobitnicima bile su i dionice u energetskom, pa čak i u turističkom sektoru.

Uprkos nestabilnosti posljednjih sedmica, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine više od 20 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,38 odsto, na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,36 odsto, na 15.447 bodova, a pariski CAC 1,38 odsto, na 6.964 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije