fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa na početku sedmice

Rast indeksa na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Dow Jones i S&P 500 porasli su na početku nove sedmice uprkos rastućim cijenama nafte koje su potpirile inflacione strahove.

Dow se popeo za 327 bodova ili 0,98 odsto, zatvorivši na 33.601,15. Indeks S&P 500 porastao je 0,37 odsto, zaključivši na 4.124,51. Bila je to četvrta pozitivna sesija za oba indeksa. Nasdaq Composite skliznuo je 0,27 odsto i završio sesiju na 12.189,45.

Tržišta su sprovela veći dio trgovinske sesije analizirajući vijesti iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, poznatijih kao OPEC+, koji pada 1,16 miliona barela dnevno. Futuresi WTI i Brent također su porasli, prenosi SEEbiz.

Morningstarov energetski strateg, Stephen Ellis, kazao je da bi izgledi viših cijena nafte mogli dodati dodatnu nelagodu Wall Streetu kako se bude realizovalo smanjenje proizvodnje.

“Samo smanjenje nije bilo manje iznenađenje, s obzirom na veliko povećanje globalnih zaliha i zabrinutost zbog recesije, vjerovatno povećanu nedavnim bankarskim borbama”, rekao je Ellis.

Sva tri glavna indeksa bila su pozitivna u prvom tromjesečju, uprkos previranjima u bankarskom sektoru istaknutim kolapsom banke Silicon Valley u martu. Nasdaq Composite prednjačio je u tromjesečju s dobitkom od 16,8 odsto, dok je S&P 500 porastao sedam odsto u prva tri mjeseca u svom drugom pozitivnom tromjesečju zaredom. Dow je zaostao, ali je ipak uspio ostvariti napredak od 0,4 odsto.

SPDR fond Energy Select Sector (XLE), koji prati S&P 500 energetski sektor, skočio je više od četiri odsto. Marathon Oil i Halliburton imali su najbolje rezultate fonda, porasli su gotovo 9,9 odsto odnosno 7,7 odsto.

Ipak, nedavni porast mogao bi kratko trajati s obzirom na jače makroekonomske faktore, prema OANDA-inom višem tržišnom analitičaru Edu Moyi.

„Ova trenutna makropozadina nije pogodna za značajniji rast berze. Privreda se suočava s recesijom jer potrošači očito slabe, kreditiranje će uskoro postati ružno, neizvjesnost troškova energije neko će vrijeme ostati visoka, a monetarna politika konačno restriktivna i koja će slomiti djelove privrede”, rekao je Moya.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...