fbpx

Rast dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice je znatno porasla jer je zbog neumoljivog širenja koronavirusa u svijetu splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 1,4 odsto, na 94,03 boda, blizu najvišeg nivoa u četiri sedmice.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,05 odsto, na 104,65 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Međutim, američka valuta je znatno ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura potonula 1,8 odsto, na 1,1645 USD.

Jačanje dolara posljedica je nesigurnosti na svjetskim finansijskim tržištima zbog rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama u svijetu, među ostalim, u SAD-u i najvećim evropskim državama.

Broj ukupno zaraženih u svijetu premašio je prošle sedmice 45 miliona, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 1,18 miliona ljudi.

Zbog toga mnoge zemlje ponovno uvode stroge restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, među ostalim, Španija, Njemačka i Francuska.

S obzirom na to, sve je jasnije da se globalna ekonomija neće od koronakrize oporaviti tako brzo kako su se ulagači nadali.

Zbog toga su prošle sedmice oštro pale cijene dionica na svjetskim berzama, a ulagači su potražili utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurnim vremenima.

“Dolar, jen i franak, kao valute-utočišta za kapital u neizvjesnim vremenima, jačaju jer raste strah među investitorima zbog pogoršanih izgleda za globalni rast. Glavni okidač za talas prodaja rizične imovine bile su odluke francuske i njemačke vlade o značajnom pooštravanju restrikcija u vezi sa aktivnostima kako bi zauzdale širenje Covida-19”, napisao je valutni analitičar MUFG-a, Lee Hardman, u osvrtu na situaciju na tržištima.

S druge strane, pod pritiskom se našla evropska valuta, čiji je kurs prema dolaru skliznuo blizu najnižih nivoa u četiri sedmice, jer bi oporavak ekonomije eurozone mogao biti prigušen zbog restriktivnih mjera u nizu evropskih zemalja.

Iz Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak su poručili da će u decembru podesiti podsticajne mjere kako bi snažnije podržali ekonomiju eurozone u koronakrizi.

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...