fbpx

Rast dionica

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Dionice su porasle u srijedu u preokretu unutar dana jer su se ulagači od povećanja kamatne stope od četvrtine boda usredsredili na komentare predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella koji je priznao pad inflacije.

S&P 500 ojačao je 1,05 odsto i završio na 4.119,21, preokrenuvši raniji pad od gotovo jedan odsto. Nasdaq Composite dodao je dva odsto i zatvorio se na 11.816,32, podstaknut dobicima proizvođača čipova nakon snažne zarade firme Advanced Micro Devices.

Dow Jones Industrial Average porastao je 6,92 boda ili 0,02 odsto na 34.092,96, nakon što je pao više od 500 bodova na najnižim vrijednostima dana, prenosi SEEbiz.

Posljednje Fedovo povećanje predstavljalo je usporavanje u odnosu na povećanje od pola boda u decembru, dajući podsticaj ulagačima koji se nadaju da će centralna banka ublažiti svoju agresivnu kampanju pooštravanja.

Dodatno su ih ohrabrili Powellovi komentari.

“Sada prvi put možemo reći da je proces dezinflacije započeo. To možemo vidjeti i stvarno vidimo u dosadašnjim cijenama robe”, rekao je Powell na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Međutim, Fed nije dao pravi nagovještaj pauze u povećanju, zadržavajući jezik u svojoj izjavi nakon sastanka da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti prikladna kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na dva odsto tokom vremena.

U primjedbama na konferenciji za novinare, Powell je dodao da će Fed neko vrijeme morati biti restriktivan i da centralna banka ima više posla.

Upravitelj portfelja u Brandywine Globalu, Bill Zox, kazao je da još ne vidi znakove da je Fed otvoren za smanjenje stopa ove godine.

“Nisam siguran da Fed uopšte pokušava postići meko slijetanje. Iako to nikada ne bi rekli, možda bi više voljeli oporavljujuće aspekte recesije i odgovarajuće medvjeđe tržište”, naveo je Zox.

On je rekao da je bilo nekih nedavnih naznaka da inflacija jenjava u široj ekonomiji i Fed je to priznao, rekavši u svojoj izjavi nakon sastanka da je donekle smanjena, ali je i dalje visoka.

Referentne vrijednosti dionica takođe su dobile podsticaj jer su korporativne zarade u četvrtom tromjesečju uglavnom nastavile pokazivati otpornu dobit.

Dionice Pelotona porasle su 26,5 odsto nakon što je firma za fitness opremu objavila da se njen neto gubitak smanjio na godišnjem nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...