fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte u petak

Rast cijena nafte u petak

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 USD nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati snabdjevanje u aprilu, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,75 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,49 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,49 USD višoj cijeni, od 65,32 USD, prenosi SEEbiz.

Podsticaj tržištima bila je odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da neće povećavati proizvodnju u aprilu, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

“OPEC+ se odlučio za oprez. Odlučili su povećati proizvodnju u aprilu za samo 150 hiljada barela dnevno, dok su tržišni akteri očekivali povećanje za 1,5 miliona barela dnevno”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Investitore je iznenadilo što je Saudijska Arabija dobrovoljno odlučila i u aprilu smanjivati snabdjevanje za milion barela dnevno, uprkos rastu cijena nafte u prošla dva mjeseca zahvaljujući programu vakcinisanja protiv covida 19 širom svijeta.

Analitičari prilagođavaju prognoze cijena kako bi odražavale kontinuirano ograničenje snabdjevanja iz OPEC+ i smanjenu proizvodnju američkih proizvođača nafte iz škriljaca, koji režu potrošnju kako bi povećali povrat investitorima.

Goldman Sachs povisio je tako procjene cijene barela u Londonu pet USD, na 75 USD u drugom, te na 80 USD u trećem tromjesečju. UBS je povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 USD, te na 72 USD u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,26 USD, što znači da je ojačala 2,11 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Paramontu četvrto mjesto u NLB ligi

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice kao četvrtoplasirani završio...