fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte nakon vijesti o efikasnijoj vakcini

Rast cijena nafte nakon vijesti o efikasnijoj vakcini

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su deset odsto nakon vijesti o efikasnijoj vakcini koja bi ponovo mogla donijeti normalno vrijeme, veći ekonomski rast i oporavak vazduhoplovne industrije.

Za Brent je trebalo izbrojiti više od 45 USD, najviše u dva mjeseca, prenosi SEEbiz.

Međutim, u drugoj polovini sedmice entuzijazam je oslabio i čini se da je optimizam izgrađen na klimavim osnovama. Većina najvećih ekonomija ponovo će imati negativan rast u posljednjem tromjesečju.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila je prognozu pada ovogodišnje proizvodnje nafte s 8,4 miliona na 8,8 miliona barela dnevno zbog drugog talasa epidemije, koji snažno utiče na potrebe za naftom.

IEA je takođe revidirala naniže prognozu za prvi kvartal naredne godine. Za cijelu narednu godinu predviđa se da će se potražnja oporaviti 5,8 miliona barela, što će dovesti do toga da će globalna potrošnja nafte ostati znatno ispod nivoa prije epidemije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), s druge strane, očekuje da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti 9,8 miliona barela, a naredne godine ojačati 6,2 miliona barela, manje od prognoze za oktobar.

U saradnji s Rusijom (OPEC+), očekuje se da će OPEC produžiti sporazum za tri do šest mjeseci, prema kojem će članice od avgusta dnevno pumpati 7,7 miliona barela manje. U početku se mislilo da će sa januarom OPEC+ dnevno pumpati samo 5,7 miliona barela.

Međutim, čak i produženje dogovora vjerovatno neće spriječiti prekomjernu ponudu, pogotovo jer proizvodnja raste u zemljama koje nijesu pristupile sporazumu.

To se posebno odnosi na Libiju, gdje je, prema najnovijim podacima, dnevna proizvodnja već 1,25 miliona barela. Čak i sedmicu ranije, bio je tek nešto iznad milionske granice. Ta je brojka dovela do pada cijena nafte u petak dva odsto, ali je dodatak bio visok na sedmičnom nivou, čak osam odsto.

Najčitanije