fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su više od četiri odsto u četvrtak, u trećoj uzastopnoj sesiji rasta zbog straha da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu industriju kao odmazdu za napad Teherana balističkim projektilima.

Novinari su u četvrtak pitali predsjednika Joea Bidena hoće li SAD podržati izraelski napad na iranska naftna postrojenja, prenosi SEEbiz.

“Raspravljamo o tome. Mislim da bi to bilo malo – u svakom slučaju”, rekao je Biden.

Bidenovi komentari bili su katalizator koji je podigao cijene, rekao je, viši robni strateg u TD Securities, Daniel Ghali.

“Geopolitički rizici na Bliskom istoku vjerovatno su na najvišim nivoima od Zalivskog rata”, rekao je Ghali za CNBC.

Američka nafta dostigla je najviši unutardnevni nivo od 73,95 USD po barelu, što je rast od oko 5,5 odsto. West Texas Intermediate skočio je više od sedam odsto ove sedmice.

Rizik od prekida snabdjevanja naftom raste kako se sukobi na Bliskom istoku intenziviraju, ali OPEC+ ima veliku količinu rezervne nafte koja bi mogla ući u proboj, prema glavnom ekonomistu Rystad Energyja, Claudiu Galimbertiju.

“Ovaj rezervni kapacitet za sada sprječava skokovite cijene usred jedne od najdubljih i najprožimajućih kriza na Bliskom istoku u posljednje četiri decenije”, rekao je Galimberti klijentima u obavijesti od četvrtka.

Rezervni kapacitet OPEC+ bio bi dovoljan da pokrije prekid iranskog izvoza ako Izrael napadne naftnu infrastrukturu Islamske Republike kao odmazdu za napad Teherana balističkim projektilima, rekao je glavni analitičar za robe u švedskoj banci SEB, Bjarne Schieldrop.

Problem je, međutim, u tome što su svjetski rezervni naftni kapaciteti uveliko koncentrisani na Bliskom istoku, posebno u zalivskim državama, te bi takođe mogli biti u opasnosti ako izbije širi rat, prema Ghaliju iz TD Securitiesa.

“Ako Izrael udari na iransku naftnu industriju, trgovci će se početi brinuti o prekidima snabdjevanja u Hormuškom tjesnacu”, rekao je Schieldrop.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije