fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte snažno su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, podržane novim sankcijama Rusiji i isključenjem ruskih banaka iz globalnog platnog sistema, koji su podstakli strah od poremećaja u izvozu ruske nafte.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila u plusu 2,65 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 100,58 USD, a kratko je skočila i na 105,07 USD, prenosi Hina.

Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u maju, sa cijenama barela višim 3,68 USD, od 97,8 USD.

Na američkom tržištu cijena barela skočila je 3,62 USD, na 95,21 USD, a kratko se dotaknula i 99,1 USD.

Na tržištima pažljivo prate reakciju svijeta na ruski napad na Ukrajinu.

Rusija je sučeljena s ozbiljnim prekidima u izvozu robe, u rasponu od nafte do žitarica, nakon što su joj zapadne zemlje uvele stroge sankcije, blokiravši nekim ruskim bankama pristup međunarodnom platnom sistemu SWIFT.

“Rusija bi na te oštre mjere mogla uzvratiti smanjenjem ili čak potpunom obustavom isporuka energenata u Evropu”, upozorio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka, a ta mogućnost podiže cijene nafte i gasa.

Ruska nafta čini otprilike deset odsto svjetskog snabdjevanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju stanje visoke pripravnosti za nuklearne snage odvraćanja, a ruske snage zauzele su dva mala grada na jugoistoku Ukrajine, objavila je novinska agencija Interfax, ali su naišle na jak otpor u drugim dijelovima zemlje.

Vodeća britanska naftna kompanija BP odlučila je odreći se ulaganja u naftu i gas u Rusiji, otvarajući novi front u kampanji Zapada koja bi trebalo da izoluje rusku privredu. BP je najveći strani investitor u Rusiji, ističe Reuters.

Sankcije i egzodus zapadnih naftnih kompanija mogli bi u bliskoj budućnosti uticati na rusku proizvodnju nafte, ističu analitičari.

Trgovci očekuju i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na čelu s Rusijom. Očekuje se da će grupa i u aprilu nastaviti s povećanjem snabdjevanja za samo 400 hiljada barela dnevno.

Uoči sastanka OPEC+ snizio je procjenu viška na tržištu nafte u ovoj godini za oko 200 hiljada barela dnevno, na 1,1 milion barela dnevno, naglašavajući nedovoljno snabdjevanje.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak koštao 96,67 USD, što znači da je pojeftinio 4,55 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kina i SAD zadržali cijene nafte iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad...