fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena mogao bi brzo da "pojede" povećanje plata

Rast cijena mogao bi brzo da “pojede” povećanje plata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora, kao i svi u svijetu, moraće izvjesno vrijeme da živi sa inflacijom, a država bi trebalo da preduzme ono što je u njenoj moći, ocijenio je profesor na Ekonomskom fakultetu Božo Mihailović.

Po pitanju cijena naftnih derivata, kako je rekao, u okruženju već imamo neka rješenja koja bi, smatra on, pod hitno trebalo prekopirati.

Mihailović je u Jutarnjem programu TVCG ocijenio da bi povećanje zarada kroz program Evropa sad moglo biti brzo “pojedeno” povećanjem cijena, zbog čega bi Vlada morala da sprema paket zaštite stanovništva sa nižim primanjima.

On je saopštio i da smo mnogo naivni ako smo pomislili da će se zaustaviti rast cijena goriva, prenosi portal RTCG.

Mihailović smatra da postoje mogućnosti da se brzo reaguje preko akciza i akcizne politike, s jedne strane, dok se, s druge strane, taj problem cjelovito može riješiti zakonskim propisima.

“Prema tome, evo posla za ljude u Skupštini Crne Gore, da se odmah reaguje, za Vladu, bilo da je u tehničkom ili bilo kom drugom mandatu. Trebaju nam zakoni, ako postoji mogućnost, i neki podzakonski akti”, rekao je Mihailović.

Pod hitno bi se trebalo organizovati i po pitanju naftnih rezervi, kako bi se zaštitili slojevi sa niskim dohotkom, poput penzionera.

Inflacija, rekao je, pogađa svakoga, a naročito one sa nižim primanjima.

Inflacija je, kako je objasnio Mihailović, svjetski fenomen i ne zavisi sve od nas.

“Inflacija je u Sjedinjenim Američkim Država (SAD) na istorijskom maksimumu od preko sedam odsto, u Evropskoj uniji (EU) je prešla 5,2 odsto. Prisutna je u okruženju, ali i kod nas. Ona je svakodnevna pojava, sa kojom ćemo morati živimo izvjesno vrijeme”, rekao je Mihailović.

On je naveo da je aktuelna inflacija bitno različita u odnosu na sve koje smo do sada imali, a više je faktora koji na to utiču.

Neki od njih su energetska kriza i pandemija koronavirusa.

Crna Gora, prema riječima Mihailovića, teško može da djeluje na inflaciju, jer je ona najvećim dijelom uvezena.

“Naš spoljnotrgovinski bilans za 12 mjeseci prošle godine je takav da smo uvezli robe od oko 2,5 milijardi, a da smo izvezli, uključujući aluminijum, oko 400 i nešto miliona. Najveći dio te inflacije je uvezena inflacija. Ne možemo na to da djelujemo, ali nekim mjerama možemo da liječimo posljedice”, poručio je Mihailović.

Do sada smo, kako je rekao, morali nešto da učinimo, navodeći da je Crna Gora dosta pasivna u vezi s onim što nam se dešava kada je u pitanju inflacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije