fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Vlada da preuzme KAP

Radulović: Vlada da preuzme KAP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravljanje Kombinatom aluminijuma (KAP) treba da preuzme Vlada kako bi se nastavila proizvodnja, dok bi sadašnjeg vlasnika, Veselina Pejovića, trebalo krivično sankcionisati, ocijenio je poslanik Pokreta za promjena (PzP), Branko Radulović.

On se na konferenciji za novinare osvrnuo na, kako je kazao, organizovani kriminal i teška krivična djela u KAP-u i Rudnicima boksita, prenose Vijesti.

“PzP je od 2004. godine do 2011. godine podnio šest krivičnih prijava za teška krivična djela u KAP-u, konkretno navodeći o kojim krivičnim djelima je riječ. Nažalost, oni su još u izviđaju i zato je tužilaštvo zatočena institucija i oni, pod broj jedan, treba da odgovaraju”, smatra Radulović.

On je kazao da je 2014. godine podnio krivičnu prijavu protiv 32 osobe za brojna krivična djela, kojom je ukazao na pljačku koja prelazi dvije milijarde EUR.

Radulović je ocijenio da je ugovor o poravnanju iz 2009. godine, koji je zaključen između države Crne Gore, fondova za razvoj i penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Zavoda za zapošljavanje sa En plus grupom, za upravljanjem KAP-om i Rudnicima boksita, bio krajnje negativan po državu.

“Tako se država obavezala da izda pet državnih garancije na iznos kredita od 135 miliona i to bez čvrstih kontra garancija. Naime, KAP je na kraju 2018. godine imao akumuliran gubitak od 284 miliona EUR i bio je višestruko veći od osnovnog kapitala”, rekao je Radulović.

On je kazao da ukupan iznos otpisanih i odloženih poreza od države prema KAP-u iznosi 301 milion EUR.

“Taj ugovor su potpisali tadašnji ministar ekonomije Branko Vujović, menadžer u Fondu za razvoj Branislav Janković, direktor Fonda PIO Radoje Žugić i direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić. Da se zna Milo Đukanović je tada bio predsjednik, a Igor Lukšić ministar finansija”, rekao je Radulović.

On je ponašanje Đukanovića i ostalih koji, kako je kazao, nijesu kontrolisali taj ugovor do uvođenja stečaja, nazvao anticrnogorskim.

“U ovom periodu Crna Gora je oštećena za više od 500 miliona EUR”, naveo je Radulović.

On je kazao da je tadašnja Vlada, umjesto da izvrši rekonstrukciju i reorganizaciju KAP-a kojim bi se on spasio, uvela stečaj kojim su nekredibilnom investitoru pod sumnjivim okolnostima dali KAP i Rudnike boksita.

Radulović je dodao da se jedna od najvećih pljački desila prije par godina u Rudniku crvenih boksita, kada je on podnio krivičnu prijavu protiv deset osoba na čelu sa Duškom Markovićem, ali da tada specijalni državni tužilac nije reagovao.

“Realizovana je najbjesomučnija pljačka neobnovljivih rezervi crvenih boksita. Oni su preko ofšor firme po izuzetno niskim cijenama, tri puta nižoj od realne, prodavane da bi se to posle preprodavalo Kinezima”, rekao je Radulović.

On je kazao da bi trebalo zakonskim izmjenama regulisati status radnika KAP-a i Rudnika boksita.

“Treba raskinuti koncesioni ugovor eksploatacije crvenih boksita i protivzakonito djelovanje Uniproma u Nikšiću”, rekao je Radulović.

On smatra da bi trebalo napraviti rekonstrukciju aluminijske industrije, koju treba održavati na ekološki i visoko tehnološki i racionala način.

“Treba formirati ekspertski tim koji će uvidjeti stvarno stanje Rudnika boksita i KAP-a”, rekao je Radulović.

Najčitanije