fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Sve spremno za održavanje auto-puta tokom zime

Radulović: Sve spremno za održavanje auto-puta tokom zime

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za održavanje auto-puta tokom zimske sezone postoji dovoljno mehanizacije, radnika, ali i potrebne opreme, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović tokom posjete Komandnom centru na Pelevom Brijegu, u okviru prve dionice auto-puta Smokovac–Mateševo.

Radulović je razgovarao sa izvršnim direktorom Monteputa, Milanom Ljiljanićem, koji ga je upoznao sa aktivnostima koje se sprovode kako bi spremno dočekali zimsku sezonu.

Tokom posjete, Radulović je saopštio da je održavanje auto-puta tokom zime ključno za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

„Zadovoljstvo mi je da saopštim da je sve spremno. Postoji dovoljno mehanizacije, radnika, ali i opreme koja je potrebna za održavanje auto-puta. Zato vjerujem da ćemo tokom cijele zime imati prohodan auto-put”, kazao je Radulović.

Ljiljanić je rekao da je to preduzeće u prethodnom periodu uradilo sve neophodne pripreme za zimsku sezonu. Spreman je materijal za održavanje, nabavljeno je 900 tona soli, što je sa zalihama od prošle godine ukupno 1,6 hiljada tona. Obezbijeđeno je i 50 tona kalcijuma koji se koristi za ekstremne vremenske prilike i temperature ispod -deset stepeni.

„Na raspolaganju imamo deset snjegočistača koji održavaju auto-put i sva mehanizacija je montirana i testirana. Važno je da građani znaju da pri jakim sniježnim padavinama, posebno na visokoj nadmorskoj visini, nije realno očekivati da kolovoz bude potpuno bez snijega, uprkos vrlo čestim prolascima snjegočistača. Zato je važno da vozači pripreme svoja vozila za zimsku sezonu i prate svjetlosnu signalizaciju na autoputu“, rekao je Ljiljanić.

Radulović je podsjetio je da Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, članom 132, propisano je da u periodu od 15. novembra do 1. aprila, sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu.

On je pozvao vozače da budu savjesni, te da u predstojećim zimskim uslovima koriste propisanu zimsku opremu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije