fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa

Radnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Organizacije civilnog društva sa Zapadnog Balkana, njih 20, objavile su danas zajedničko pismo u kojem traže da radnička i socijalna prava budu uvrštena u agendu Berlinskog procesa i predstojećih diskusija o zajedničkom tržištu.

U pismu, organizacije pozivaju lokalne vlade, regionalna tijela i Evropsku uniju da daju prioritet radničkim i socijalnim pravima u okviru dalje ekonomske integracije, posebno Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

„Vjerujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava, ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu“, navodi se u pismu.

U pismu se dodaje da, uključujući ove aspekte u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, na osnovama međunarodnih standarda dostojanstvenog rada, možemo osigurati poštene i pravedne uslove rada za sve pojedince i pojedinke, bez obzira na njihov radni status.

„Ovo, između ostalog, uključuje pravo na bezbjedno i zdravo radno okruženje, platu za život, jednake mogućnosti i slobodu organizovanja i kolektivnog pregovaranja. Obezbjeđivanje ovih prava neće samo koristiti radnicima i radnicama, već će doprinijeti i ekonomskom rastu, socijalnoj koheziji i opštem blagostanju građana i građanki u našem regionu“, navodi se u pismu.

Organizacije su takođe pozvale na osnivanje radne grupe posvećene integraciji radnih i socijalnih prava u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta. One takođe pozivaju lokalne vlade da sarađuju sa relevantnim akterima, uključujući i sindikate, organizacije civilnog društva i stručnjake za radna prava i socijalnu politiku, kako bi razvili sveobuhvatne mjere i strategije na ovom planu.

„Zahtijevamo od naših vlada da preduzmu navedene korake kako bi pokazali posvećenost dobrobiti i dostojanstvu naših građana i građanki i dali pozitivan primjer odgovornosti,“ navodi se u pismu.

Organizacije su kazale da se iskreno nadaju da će Zajedničko regionalno tržište iskoristiti ovu priliku da u svom okviru da prioritet radničkim i socijalnim pravima, stvarajući tako pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve.

Samit Berlinskog procesa biće održan 16. oktobra u Tirani, u Albaniji. Samit će okupiti lidere Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih partnera koji će razgovarati o napretku u regionalnoj saradnji i ekonomskoj integraciji. Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na nekoliko pitanja koja uključuju i implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Dvadeset organizacija civilnog društva, koje su potpisale pismo, ranije je u septembru ove godine usvojilo zajednički Manifest o dostojanstvenom radu (www.decentworkbalkans.com).

Ove organizacije su Centar za politike emancipacije iz Srbije, Institut za socijalnu politiku Musine Kokalari sa Kosova, Institut za kritiku i društvenu emancipaciju iz Albanije, Centar za ženska prava iz Crne Gore, Front slobode iz Bosne i Hercegovine, Otvorena porta iz Sjeverne Makedonije, Centar za dostojanstven rad iz Srbije, Kosovska inicijativa za stabilnost sa Kosova, Centar rodna alijansa za razvoj iz Albanije, kao i crngorsko Udruženje zaštite na radu.

U te organizacije spadaju i Crvena – Udruženje za kulturu i umjetnost iz Bosne i Hercegovine, Roza – Udruženje za radna prava žena iz Srbije, Centar za politike i zagovaranje sa Kosova, Investicija u društveni razvoj iz Albanije, Savez za djecu i mlade – Kuća iz Crne Gore, Zora – Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj iz Bosne i Hercegovine, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava iz Srbije, Lens sa Kosova, Centar za radna prava iz Albanije i Zajedno za život iz Albanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorski dječaci drugoplasirani u Osaki

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri podgoričkog kluba Adria kao drugoplasirani završili su nastup na međunarodnom...