fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici Boksita traže januarske i februarske zarade

Radnici Boksita traže januarske i februarske zarade

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici nikšićkih Boksita okupili su se ispred ulaza u rudokop Seoca, gdje se proizvodnja obavljala u jami Biočki stan, zahtijevajući od poljske kompanije Bumeks isplatu januarske i februarske zarade, kao i doprinosa koji nijesu uplaćeni od septembra prošle godine.

Radnici u protivnom prijete da će radikalizovati proteste, a ne odbacuju ni mogućnost zatvaranja u jamu, prenose Vijesti.

Radnici tvrde da su od početka njihovog angažovanja zarade uvijek primali sa “tenzijama”, da rade u teškim uslovima, ali da su mjesečno znali da iskopaju od 20 do 40 hiljada tona rude.

Oni tvrde da je proizvodnja obustavljena 28. februara i da im je poslodavac navodno rekao da nemaju goriva i eksploziva, kao i da je poljskoj firmi račun blokiran 15. februara. Tvrde da je ta kompanija nakon novogodišnjih praznika mehanizaciju prevela na drugu firmu, kao i da se pominje uvođenje stečaja.

Radnici su poručili da nemaju ništa protiv ako neko želi da ide iz Crne Gore, jer im se ne isplati da rade, ali da im prije toga isplate ono što su zaradili. Ističu da su raspoloženi da rade, ali ne bez zarade.

Potpredsjednik Sindikata, Igor Krulanović, kazao je da radnicima nije isplaćena januarska zarada, a upitan je i dalji nastavak proizvodnje.

„Jedni smo od rijetkih u Crnoj Gori koji ne da samo nijesu osjetili benefite Evrope sad, već smo u strahu da naše buduće zarade neće biti isplaćene blagovremeno. Ovim smo kako mi, tako i naše porodice, dovedeni u veoma zabrinjavajuću ekonomsku situaciju“, rekao je Krulanović.

On je naveo da, uprkos slanju dopisa izvršnom direktoru i Odboru direktora, nijesu naišli na pozitivan odgovor sa njihove strane.

„U saznanju smo da vlasnici žele da povuku mašine za Poljsku, pa im poručujemo da to nećemo dozvoliti dok se dugovanja ne izmire. Dopis smo poslali i glavnom koncesionaru Veselinu Pejoviću, vlasniku firme Uniprom metali, kod koga je naša firma angažovana kao podizvođač. U iščekivanju smo odgovora gospodina Pejovića, kojeg smo u dopisu upoznali sa našim problemima“, kazao je Krulanović.

On je dodao da je račun firme blokirala Uprava prihoda i carina, zbog dugovanja za poreze i doprinose.

„Nije nam jasno ko im je dozvolio da duguju za poreze i doprinose godinu”, kazao je Krulanović, uz napomenu da umjesto da su na radnim mjestima oni moraju da protestuju.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra 2016, nakon deset godina prekida. Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. kupila Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa, kako su kazali, više od 13 miliona EUR. Sa kompanijom Bumeks iz Poljske su sklopili ugovor o saradnji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije