fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRađenović: Održati sastanak na temu turističke sezone u Budvi

Rađenović: Održati sastanak na temu turističke sezone u Budvi

Budva, (MINA-BUSINESS) – Budvanski odbor Građanskog porketa URA pozvao je predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, da sazove hitan sastanak povodom ljetnje turističke sezone u tom gradu.

Član Predsjedništva URA iz tog grada, Blažo Rađenović, naveo je da građanima Budve sada nijesu potrebna politička nadgornjavanja, već efikasna i proaktivna reakcija izvršne vlasti, koja će pomoći da se prevaziđe kriza u turizmu izazvana pandemijom koronavirusa.

„Imajući u vidu da se preko 50 odsto ukupnog turističkog prometa Crne Gore realizuje u Budvi i da od toga živi i dobar dio Crne Gore, važno je i neophodno da naši građani spasu barem nešto od ove skoro propale turističke sezone“, naveo je Rađenović u saopštenju.

Prema njegovim rječima, statistika takođe govori da je spašavanje sezone i u interesu države Crne Gore.

„Kad sve prevedemo na jezik cifara, iz Budve se prema državi prenese preko 500 miliona EUR godišnje“, precizirao je Rađenović.

On je predložio da sastanku prisustvuju sekretari, direktori preduzeća i predstavnici Turističke organizacije Budva (TOB), koji bi u najkraćem roku saslušali predloge relevantnih predstavnika ugostitelja, hotelijera, agencija, privatnog smiještaja, kako bi im nadležne opštinske službe dale konkretne mjere za umanjenje obaveza i olakšice prema Opštini i lokalnim preduzećima u ovoj godini.

„Tu prije svega mislimo na obaveze prema Komunalnom i preduzeću Vodovod i kanalizacija i mogućem umanjenju plaćanja po osnovu cijene vode i odvoza smeća za privredu, odnosno odlaganje dosadašnjih obaveza“, rekao je Rađenović.

On smatra da bi i Sekretarijat za finansije mogao imati plan umanjenja poreza, prireza, administrativnih taksi kao i svih drugih fiskaliteta koje privreda i građani imaju prema lokalnoj samoupravi.

„TOB takođe, kao važan segment budvanske privrede, mora naći način da pomogne turističkim poslenicima i spase što se spasiti može, bilo kroz umanjenje turističke takse ili njeno potpuno ukidanje“, naveo je Rađenović.

Rađenović je ocijenio da jedino zajednička akcija i planiranje mogu pomoći da se turistički proizvod koliko toliko održi.

„Jasno je da će tržište nakon pandemije biti bitno drugačije, a pandemija je pokazala da je odgovor moguć jedino kroz solidarnost i dobro planiranu akciju“, zaključio je Rađenović.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...