fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRabrenović: Zaštita potrošača na zabrinjavajuće niskom nivou

Rabrenović: Zaštita potrošača na zabrinjavajuće niskom nivou

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nivo zaštite potrošača je na zabrinjavajuće niskom nivou sa tendencijom daljeg urušavanja i propadanja, prevashodno u dijelu prava koja se odnose na usluge u energetskom sektoru, mobilnoj telefoniji i kablovskoj televiziji, smatraju u Liberalnoj partiji (LP).

Potpredsjednik Liberalne partije, Jovo Rabrenović, kazao je da je tom kolapsu potrošačkih prava najviše doprinio pravni i politički haos koji je na sceni već više od godinu i u kojem se potrošači svakodnevno žale na probleme sa kojima se susrijeću u svom svakodnevnom životu.

“Crna Gora je bila predvodnica u ispunjavanju kriterijuma i mjerila za zatvaranje Poglavlja 28 sve do septembra 2020. godine, kada je nova skupštinska većina suspendovala dokumenta koja su već prošla skupštinsku proceduru po odborima i bila spremljena za plenum”, naveo je Rabrenović u saopštenju.

Na taj osvetnički način su, kako je ocijenio, iz najnižih političkih poriva zaustavili realizaciju Nacionalnog programa zaštite potrošača za tekući period i spriječili skupštinsku raspravu o Izvještaju ispunjenosti Akcionog plana za 2019. godinu.

“Ovo je bio samo prvi potez u obračunu sa potrošačkim pravima i napuštanju puta ka učlanjenju Crne Gore u EU, za njim su uslijedili i ostali nezdravi potezi koji su na kraju doveli do toga da se umjesto zatvaranja poglavlja u prvom dijelu 2020. godine neracionalno ovaj proces dodatno odložio i degradirao”, rekao je Rabrenović koji je bio generalni direktor direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Ministarstva ekonomije u 40. i 41. Vladi.

Rabrenović je kazao da je Ministarstvo ekonomskog razvoja, umjesto ubrzanog djelovanja u procesu zatvaranja Poglavlja 28, krenulo u suprotnom smjeru i zapostavilo tu oblast do nivoa da se čak ni elementarni akti nijesu usvajali već se fokus usmjerio na politički progon opoziciono orjentisanih službenika.

“Crna Gora je sa liderske pozicije u borbi za zaštitu potrošača došla na samo začelje pristupne utakmice što je dovelo do svakodnevnog uvećanja broja potrošačkih žalbi i prigovora. Nažalost, propadanje cjelokupnog sistema uslovilo je i negativnim skorom rješavanja potrošačkih problema i stvorilo ogroman jaz između potrošača, trgovaca i državnih organa zaduženih za ovu oblast”, smatra Rabrenović.

Prema njegovim riječima, do dolaska 42. vlade tekao je dinamičan proces ispunjavanja obaveza u pregovaračkom ciklusu i praktičan nivo zaštite potrošača je bio na zavidnom nivou, o čemu postoji bezbroj dokaza u zvaničnim dokumentima i izvještajima EU i EK.

“Žalbe su rješavane značajno intenzivnije i u korist potrošača, jer se jasno poštovao pravni princip zakonitosti, pa su tako formirana pregovaračka tijela i Odbor za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova, kao i Savjet za zaštitu potrošača”, dodao je Rabrenović.

Od kada je, kako je rekao, Ministarstvo ekonomskog razvoja preuzelo nadležnost nad zaštitom potrošača, potrošači su postali ugrožena vrsta i njihova prava se više nijesu poštovala, niti su nadležni organi obavljali zaštitu potrošača za koju su bili nadležni i odgovorni.

“Do danas nije oformljeno nijedno jedino tijelo za vansudsko rješavanje potrošačkih sporova između potrošača i trgovca, Savjet za zaštitu potošača nije oformljen sve do nedavno, podzakonski propisi nijesu donošeni, a najporaznije je što su potrošači ostali potpuno nezaštićeni i bez prava na pomoć od nadležnih organa”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da, prema analizi prethodnog perioda i prevashodno prema broju prigovora, o kojima je lično obaviješten, kao i prema načinu njihovog nerješavanja, može samo konstatovati da je danas teže nego ikad ranije biti potrošač.

“Prije svega jer smo imali odličan zakonski okvir, koji je štitio potrošača, ali danas se, uprkos postojanju zakona, niko ne može upustiti u postupak podošenja žalbe, jer nema ni najmanju sigurnost da će prigovor biti pozitivno riješen u korist potrošača”, dodao je Rabrenović.

Rabrenović je rekao da je, s obzirom na to da su potrošači ostali nezaštićeni i da ih sem časnih izuzetaka u NVO sektoru niko ne štiti i ne pomaže u rješavanju njihovih prava, a imajući u vidu da je sedam godina bio na čelu direktorata za zaštitu potrošača, Savjeta za zaštitu potrošača i član Radne grupe za Poglavlje 28, spreman da svojim znanjem i iskustvom, a posebno potrošačkom empatijom, pomogne svim potrošačima da riješe svoje probleme.

“Zato pozivam potrošače da mi se obrate i da zajednički krenemo u rješavanje njihovim problema, jer ukoliko ne funkcionišu državni organi, onda smo tu mi, koji imamo dovoljno saosjećaja za svoje sugrađane i koji razumijemo kako se teško izboriti za svoje ustavom i zakonima garantovano pravo”, zaključio je Rabrenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije