fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProsječna zarada u julu 714 EUR

Prosječna zarada u julu 714 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je, prema podacima Monstata, iznosila 714 EUR, što je 0,8 odsto više u odnosu na jun.

Prosječna neto zarada u julu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 34,7 odsto.

Prosječna bruto zarada u julu je iznosila 881 EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun porasle 1,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto zarade u julu su u odnosu na jun porasle u sektorima zdravstvena i socijalna zaštita osam odsto, usluge smještaja i ishrane 2,8 odsto, obrazovanje 2,6 odsto, ostale uslužne djelatnosti 2,2 odsto, prerađivačka industrija 1,6 odsto, kao i finansijske i djelatnost osiguranja 1,6 odsto.

Rast je zabijležen u sektorima građevinarstvo 1,5 odsto, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala 1,3 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti jedan odsto, informisanje i komunikacije, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti po 0,3 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,2 odsto i saobraćaj i skladištenje 0,1 odsto.

Pad prosječne neto zarade u julu je u odnosu na jun zabilježen u sektorima vađenje ruda i kamena 6,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 4,2 odsto, poslovanje nekretninama 3,2 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija tri odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,4 odsto i snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa, uklanjanje otpada i slične aktivnosti 1,2 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...