fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProjekti podstakli rast i razvoj Crne Gore

Projekti podstakli rast i razvoj Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekti koje je u Crnoj Gori finansirala Njemačka razvojna banka (KfW), vrijedni oko 300 miliona EUR, dali su snažan podsticaj politikama Vlade usmjerenim na razvoj, rast ekonomije i bolji život građana.

Na sastanku crnogorskog premijera Duška Markovića i direktora KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku,
Christopha Tiskens, ocijenjeno je da su glavni sektori u kojima je banka u prethodne dvije decenije realizovala projekte bili povezani sa zaštitom životne sredine, odnosno vodosnabdijevanjem i prečišćavanjem otpadnih voda, kao i održivim investicijama u oblasti energetike.

„Investicije u iznosu od preko 80 miliona EUR u vodosnabdijevanje i infrastrukturu za otpadne vode koje su implementirane u priobalnim opštinama, kao i predstojeće ulaganje od 120 miliona EUR snažna su podrška naporima Vlade da ojača održivi razvoj i ekologiju u zemlji“, kazao je Marković.

Tiskens je, kako je saopšteno iz Markovićevog Kabineta, upoznao premijera sa tekućim i planiranim projektima u Crnoj Gori, kao i o prevazilaženju postojećih izazova koji se ogladaju u objektivnim ograničenjima na terenu i administrativnim procedurama.

Tiskens je dosadašnju saradnju ocijenio uspješnom i saopštio je da je KfW primio i dodatna grant sredstva iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira od oko devet miliona EUR, koja će biti investirana u Crnu Goru.

Marković je podsjetio na visok ekonomski rast od oko pet odsto, ostvaren uprkos mjerama fiskalne konsolidacije.

On je pozdravio projekte vezane za postizanje energetske efikasnosti u javnim ustanovama i ocijenio da je sektor energetike izuzetna šansa za investicije, prije svega u obnovljive izvore energije.

Najčitanije