fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProizvoljni zaključci Ministarstva kapitalnih investicija

Proizvoljni zaključci Ministarstva kapitalnih investicija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je da nije tačno da se samo “deklarativno“ zalažu za vladavinu prava, već da Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) donosi proizvoljne i paušalne zaključke.

Iz SDT-a su reagovali na saopštenja Ministarstva koje se odnosi na informacije koje su, između ostalih, podnijete i SDT-u, u vezi sa mogućim postojanjem krivičnih djela.

„Nije tačno da se ovo tužilaštvo, kako je to navedeno u saopštenju, samo „deklarativno“ zalaže za vladavinu prava, već se radi o proizvoljnom i paušalnom zaključku nadležnih iz ovog Ministarstva“, rekli su iz SDT-a.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da je njihovo Odjeljenje za borbu protiv korupcije do sada Specijalnom, Vrhovnom i Osnovnom državnom tužilaštvu i Skupštini predalo deset informacija o mogućim zloupotrebama u državnim preduzećima.

Iz SDT-a su saopštili da je tačno da su povodom informacija Ministarstva formirali više predmeta radi provjere osnova sumnje o izvršenju krivičnih djela iz nadležnosti SDT-a.

„Odmah po formiranju navedenih predmeta preduzeli smo sve radnje i mjere iz svoje nadležnosti i u svakom predmetu postupali preduzimanjem određenih dokaznih radnji i to prikupljanje potrebnih obavještenja, uzimanje izjava, pribavljanje potrebne dokumentacije i analize iste, a u određenim predmetima već su angažovani i sudski vještaci odgovarajućih struka radi davanja stručnih nalaza i mišljenja“, naveli su iz SDT-a.

Kako su poručili, tužilaštvo u ovim, ali i svim drugim predmetima, aktivno preduzima sve zakonom propisane aktivnosti u cilju utvrđivanja svih nepravilnosti koje mogu predstavljati eventualno obilježje krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva.

„Zato, ovakvi i slični tendenciozni navodi i saopštenja ne doprinose jačanju vladavine prava, već su samo još jedan u nizu pokušaja diskreditacije SDT-a, kao i određena vrsta pritiska, kojom se želi, ne samo uticati na stvaranje pogrešne percepcije u javnosti, već i uticati na naš rad“, kazali su iz SDT-a.

Iz SDT-a su još jednom apelovali na sve činioce u društvu da svojim saopštenjima i izjavama ne doprinose stvaranju pogrešne slike o radu SDT-a i Državnog tužilaštva u cjelini.

„Ovu priliku, takođe, koristimo da ukažemo da je Državno tužilaštvo, shodno Ustavu i zakonu, organ nadležan za gonjenje učinilaca krivičnih djela, pa su u tom pravcu svi, a naročito državni organi, dužni da odmah po saznanju prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obavješteni ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti“, rekli su iz SDT-a.

Oni su naveli da prikupljanje i analiza dokumentacije, te izvođenje zaključaka o „mogućem postojanju krivičnih djela“ od MKI ili drugog državnog organa ili pojedinca iz tih organa, ne doprinosi vladavini prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U toku ekstradicija Duška Kneževića u Crnu Goru

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen...