fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProfit banaka za šest mjeseci manji 46 odsto

Profit banaka za šest mjeseci manji 46 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Profit banaka je za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, manji 46 odsto, što je posljedica smanjenja neto prihoda od naknada i rasta troškova obezvređenja aktive, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

„Tokom prvih šest mjeseci, zabilježen je rast nekvalitetnih kredita i potraživanja na nivou sistema sa 4,72 odsto na 5,11 odsto“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet CBCG danas je na sjednici, razmatrajući indikatore poslovanja banaka, konstatovao da je bankarski sektor zadržao stabilnost i dobru kapitalizovanost i likvidnost.

„Svakako, pandemija Covid-19 imala je svoj odraz i na kretanje pojedinih indikatora poslovanja banaka, prvenstveno na profitabilnost i nivo nekvalitetnih kredita“, rekli su iz CBCG.

CBCG je uspjela da, intenzivnim međunarodnim aktivnostima, prvi put obezbijedi instrument podrške sistemskoj likvidnosti od Evropske centralne banke (ECB).

„Naime, odobreno je ugovaranje bilateralne repo linije u iznosu do 250 miliona EUR. Ranije je ugovorena linija za likvidnost kod Banke za međunarodna poravnanja u iznosu do 100 miliona EUR. Ova dva izvora predstavljaju snažan okvir za podršku sistemskoj likvidnosti“, smatraju u CBCG.

Savjet je na sjednici usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za jun i jul ove godine.

Konstatovano je da su aktivnosti CBCG tokom tog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

„Posebno je istaknuto adekvatno upravljanje međunarodnim rezervama, uprkos pogoršanju eksternih uslova koje je uzrokovano pandemijom Covid-19“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je usvojio i Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal u kojem je konstatovano da će, usljed pandemije koronavirusa, ova godina biti godina ne samo velikih zdravstvenih, već i ekonomskih izazova, te da će posljedice pandemije biti prilično snažne i sa produženim rokom uticaja.

„Iako podaci o ostvarenom bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom kvartalu ove godine još nijesu dostupni, raspoloživi statistički pokazatelji ukazuju na značajan pad u većini sektora“, naveli su iz CBCG.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za drugi kvartal, kojeg je usvojio Savjet, konstatovano je da su potrošačke cijene tokom drugog kvartala smanjene 0,6 odsto.

Najveći doprinos padu dale su cijene u kategorijama prevoz, odjeća i obuća i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

„Prosječna stopa potrošačkih cijena (prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle), iznosila je 0,1 odsto, dok su cijene u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine bile niže 0,2 odsto“, precizira se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da modelska prognoza predviđa da će inflacija u decembru ove godine biti u rasponu od minus 0,9 odsto do 0,4 odsto, sa centralnom tendencijom od minus 0,3 odsto.

“Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od minus jedan odsto do jedan odsto, sa nultom stopom kao centralnom projekcijom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu