fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeProdali rekordnih 10,83 miliona vozila

Prodali rekordnih 10,83 miliona vozila

Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Volkswagen grupa je u prošloj godini prodala rekordnih 10,83 miliona ličnih automobila, 0,9 odsto više nego 2017, čime je postala glavni suparnik Renault-Nissan-Mitsubishiju u trci za najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

Konkurenti Toyota Motor i Renault-Nissan-Mitsubishi još nijesu objavili podatke o ukupnoj prodaji u prošloj godini, međutim francusko-japanski savez prodao je u 2017. godini 10,6 miliona automobila, a u prvoj polovini prošle godine 5,54 miliona, prenosi SEEbiz.

Toyota je prošlog mjeseca objavila procjenu o ukupnoj prodaji u svijetu od 10,55 miliona automobila u prošloj godini, ali još nije zvanično potvrdila te brojke.

Volkswagen je prošle godine isporučio 6,24 miliona VW brend vozila, dok su njegovi luksuzni brendovi Audi i Porsche izvijestili o prodaji 1,81 milion, odnosno 256 hiljada vozila.

Audi je time postao treći najprodavaniji luksuzni brend iza BMW-a koji je isporučio 2,12 miliona luksuznih ličnih automobila, 1,8 odsto više nego u 2017, te vodećeg Mercedes-Benza koji je prodao 2,31 milion luksuznih vozila.

Ukupna prodaja BMW grupe porasla je prošle godine u svijetu 1,1 odsto, na ukupno 2,5 miliona vozila, a u saopštenju kompanija je navela da ove godine očekuje lagani porast prodaje, uprkos zahtjevnim tržišnim uslovima.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...