fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryProbni rad počinje oko 10. decembra

Probni rad počinje oko 10. decembra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta, počeće probni rad oko 10. decembra, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Na elektroenergetsku mrežu CGES-a priključena je trafostanica 110/30 kilovolti (kV) Možura, prenose Dnevne novine.

„Probni rad vjetroelektrane očekuje se kada se steknu svi tehnički uslovi, a to podrazumijeva zakonom propisanu proceduru koju u dijelu potrebnih odobrenja izdaje elektroenergetski inspektor”, naveli su iz CGES-a.

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da će komercijalna proizvodnja struje iz vjetroparka u Ulcinju početi početkom naredne godine.

Nakon završetka probnog rada, koji je prema ranijim najavama, trebalo da počne krajem prošlog mjeseca, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, nakon čega slijedi stvarna proizvodnja struje za domaćinstva.

Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova na Možuri, postavila je tokom ljeta 23 vjetroturbine.

Vrijednost investicije u vjetroelektranu na Možuri je veća od 89 miliona EUR.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po megavatsatu.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...