fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUprava za željeznice mora osigurati punu nezavisnost

Uprava za željeznice mora osigurati punu nezavisnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava za željeznice mora osigurati punu nezavisnost i potrebno je uložiti dodatne napore u pogledu liberalizacije tržišta, raditi na jačanju administrativnih kapaciteta i realizaciji programa profesionalnog obučavanja, saopšteno je na predstavljanju analize poslovanja željezničkih preduzeća.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), u okviru implementacije Ugovora koji se odnosi na pružanje tehničke pomoći za podršku kapacitetima u sektoru saobraćaja i usklađivanje sa pravnim tekovinama Evropske unije u Crnoj Gori, koji je finansiran IPA sredstvima, izvršena je analiza poslovanja željezničkih preduzeća, u cilju unapređenja efikasnosti njihovog poslovanja.

Analizu je sproveo tim inostranih i domaćih stručnjaka, predvođenih deaknom Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici, Mijatom Jocovićem.

Navodi se da je povodom prezentacije preliminarnih rezultata analize, održana radionica, koja je i bila prilika da kako angažovani stručnjaci, tako i predstavnici željezničkih preduzeća, daju svoje viđenje o unapređenju željezničkog sistema u Crnoj Gori.

Državna sekretarka nadležna za oblast željeznice u MKI Dajana Perković istakla je da pripremljena analiza predstavlja još jedan važan korak u nastojanju MKI da stvori preduslove za povećanje efikasnosti funkcionisanja željezničkog sistema u Crnoj Gori i očuvanja solventnosti željezničkih preduzeća.

Prema njenim riječima, to u krajnjem treba da doprinese i povećanju konkurentnosti Crne Gore i njene privlačnosti za tranzitne saobraćajne tokove.

Jocović je prezentovao moguće scenarije za poboljšanje institucionalnog željezničkog okvira i trenutni status željezničkih kompanija.

“Ono što je konstatovano kao zajedničko za sva preduzeća je: deficit kvalifikovanog kadra, problem sa poreskim dugom koji predstavlja veliki teret u funkcionisanju, nezadovoljavajući nivo korporativnog upravljanja, otpor promjenama koje su neophodne i neizbježne (što potencijalno može biti najveći problem u prevazilaženju prepreka), kao i veliki udio troškova zarade u ukupnim troškovima zbog čega je neophodno sprovesti restriktivnu politiku zapošljavanja”, kaže se u saopštenju.

Iz MKI su rekli da se tokom održane radionice mogao i čuti stav da željeznički sistem nije dio javne uprave, željezničke kompanije posluju na određenom tržištu koje se suočava sa određenim izazovima, od kojih je najveći nizak nivo povjerenja u željeznički prevoz i nedostatak iskusnih inženjera.

Dodaje se da su prisutni stručnjaci bili u prilici da podijele i iskustvo iz svojih zemalja – Poljske, Španije, Italije.

“Stručnjaci su saglasni u ocjeni da Uprava za željeznice mora osigurati punu nezavisnost, da je potrebno uložiti dodatne napore u pogledu liberalizacije tržišta, raditi na jačanju administrativnih kapaciteta i realizaciji programa profesionalnog obučavanja, ali i da je neophodno donošenje održivih i racionalnih planova rekonstrukcije i održavanja željezničke infrastructure”, kazali su iz MKI.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...