fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU ponedjeljak glasanje o zaključcima radne grupe

U ponedjeljak glasanje o zaključcima radne grupe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Članovi radne grupe za ispitivanje ugovora o koncesiji za rudnik Brskovo u Mojkovcu trebalo bi do ponedjeljka da daju sugestije na nacrt zaključaka, koji će se, nakon glasanja, uputiti Vladi.

Advokat kompanije Tara Resources, koja je 2018. godine preuzela rudnik Brskovo, Luka Popović, kazao je da je danas održana nova sjednica međuresornog radnog tima za izradu stručne analize ugovora o koncesiji, na kojoj je započeta finalizacija zaključaka, odnosno dokumenta koji će radna grupa uputiti Vladi kao rezultat rada.

“Uglavnom je bilo priče o koncepciji i sadržini te verzije. Ideja je da do ponedjeljka damo svoje komentare na nacrt tog zaključka, odnosno dokumenta koji ide ka Vladi, tako da bi u ponedjeljak, ukoliko do tada svi komentari budu pristigli, finalizovali tu verziju, pripremili konačnu i tada bi se članovi grupe izjasnili putem glasanja”, rekao je Popović agenciji Mina-business.

Kako je podsjetio, ranije je dogovoreno da taj dokument sadrži ne samo ono što je stav većine, nego i ono što bude stav manjine.

“Tako Vlada može da ima potpunu informaciju i da vidi šta je stav svih članova grupe o svim pitanjima o kojima je raspravljano”, rekao je Popović.

On je poručio da predstavnici koncesionara ostaju pri svojim stavovima da nije postojala i da ne postoji povreda koncesionog ugovora, kao i da bi bilo kakav nesmotren korak Vlade u pravcu raskida ugovora predstavljao štetu, s obzirom na vrijednost projekta i potencijalne naknade koje bi koncesionar mogao da ostvari u arbitraži.

“Smatramo takođe da je koncesionar, kako ispunjenjem svojih obaveza do sada, tako i investicijama, odnosno ekonomskim pokazateljima, pokazao da je ozbiljan, da je zainteresovan za dugoročni rad na tom projektu, da je dobar partner Vlade i da je spreman da i dalje razgovara o nastavku tog projekta”, naveo je Popović.

Takođe, smatraju da bi Vlada trebalo dodatno da angažuje, ukoliko je potrebno, eksperte pravne i ekonomske struke, koji bi joj dali potpuniji input u smislu opravdavnosti za raskid ugovora, rizika koji takav raskid može do nosi, kao i potencijalne štete koja bi mogla da nastane.

“Još jednom želimo da ponovimo da je koncesionar spreman da razgovara dalje sa Vladom, da smatra da ovaj projekat ima budućnost i da je on dobra adresa i dobar partner za budući razvoj projekta, koji može doprinijeti kako Mojkovcu, lokalno, tako i ekonomiji Crne Gore”, zaključio je Popović.

Radnu grupu, u kojoj se nalaze predstavnici više državnih institucija, koncesionara i nevladinog sektora, formirao je ministar enegetike, Saša Mujović. Ona ima rok od 30 dana da donese preporuku Vladi po pitanju ove koncesije.

Radna grupa je na prethodnim sjednicama razmatrala ugovor iz 2010. i šest aneksa koji su u međuvremenu potpisani, mišljenja Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za javno zdravlje, Skupštine Opštine Mojkovac, Opštine Mojkovac, Ministarstva turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera, Nacrt DPP za Brskovo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije